Privreda

Srpska ne planira nova zaduženja kod MMF-a

Srpska ne planira nova zaduženja kod MMF-a
Foto: N.N. | Srpska ne planira nova zaduženja kod MMF-a

BANJALUKA - Sve je izvjesnije da vlasti BiH neće dobiti više novca iz proširenog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koji ističe za pola godine, a iz Srpske poručuju da za sada ne pregovaraju sa tom finansijskom institucijom za nova zaduženja.

Prošireni aranžman sa MMF-om vrijedan 1,07 milijardi maraka vlasti BiH zaključile su u septembru 2016. godine i od tada su isplaćene dvije tranše u iznosu od 153,78 miliona i 145 miliona maraka.

"Prošireni aranžman, koji se ne sprovodi od juna 2018. godine, završava se u septembru 2020. godine i nije izvjesno da će nove tranše biti doznačene u okviru ovog aranžmana", rekao je “Glasu Srpske” rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Endrju Džuel.

On je naveo da je ova međunarodna finansijska institucija spremna da se angažuje u pogledu novog programa pod uslovom da vlade na svim nivoima mogu sprovoditi reforme.

Džuel je dodao i da Srpska i Federacija BiH redovno servisiraju obaveze prema MMF-u.

Iz Srpske poručuju da trenutno ne pregovaraju sa MMF-om u pogledu novog zaduženja.

"Nismo u pregovorima sa MMF-om. Aranžman za budžet radimo sa domaćim bankama, u skladu sa odlukom Narodne skupštine RS", kazala je kratko “Glasu Srpske” ministarka finansija RS Zora Vidović.

Ekonomisti ističu da je ranije zaduživanje kod MMF-a pored povoljnih uslova finansiranja odslikavalo povjerenje međunarodnih institucija u ekonomsku politiku neke zemlje, a to je ujedno uticalo i na to da strani investitori imaju sigurnost kada je riječ o pitanju ulaganja u ekonomiju tih zemalja.

"Međutim, u posljednje vrijeme javne institucije mogu se po povoljnim kamatama zaduživati i na domaćem finansijskom tržištu. To se vidi i po padu cijene zaduživanja po kojoj se Vlada RS zaduživala u proteklim godinama. Više nije izražen taj aspekt i ta dobra strana aranžmana sa MMF-om. Pored toga i projekcije zaduženja su pravljene bez novih kredita sa MMF-om", rekao je izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT Saša Grabovac.

Naglasio je da zemlje koje imaju aranžman sa MMF-om imaju malo bolji imidž samo u finansijskoj međunarodnoj javnosti.

"S obzirom na naše dobre pokazatelje kada je riječ o pitanju učešća javnog duga u BDP-u i druge pokazatelje, smatramo da to i nije neki veliki propust", naveo je Grabovac.

I iz Federacije BiH ranije su poručili da funkcionišu bez MMF-a i da ne vode pregovore o novim zaduženjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije