Privreda

Srpska raskinula sedam ugovora o izgradnji hidroelektrana

Srpska raskinula sedam ugovora o izgradnji hidroelektrana
Foto: Ilustracija | Srpska raskinula sedam ugovora o izgradnji hidroelektrana

​BANJALUKA – Vlada Republike Srpske raskinula je sedam koncesija za izgradnju malih hidroelektrana (MHE), od kojih se najveći broj odnosi na MHE planirane na rijeci Vrbanji.

Iz Ministarstva energetike i rudarstva RS za portal Capital su potvrdili da je na sjednici održanoj 11. aprila Vlada donijela rješenja o raskidu Ugovora o koncesiji za izgradnju hidroelektrana sa sedam koncesionara.

Riječ je o koncesijama za izgradnju MHE „Vrbanja I“, „Grabovica“, „Koritine“ i „Vrbanjci“, sve na rijeci Vrbanji.

Raskinuti su i ugovori za MHE „Sokočnica“ na istoimenoj rijeci, „Medna Sklop“ na rijeci Medijanci i „Ponor“ na rijeci Ponor.

„Koncesionari sa kojima su raskinuti ugovori nisu ispunili ugovorne obaveze ni nakon 13 godina od zaključenja ugovora o koncesiji. Koncesionari nisu izradili projektnu dokumentaciju, riješili imovinsko-pravne odnose, pribavili potrebne saglasnosti i odobrenja, obnovili garanciju za izvođenje, obezbijedili finansijska sredstva niti otpočeli izgradnju male hidroelektrane i pratećih objekata“, naveli su u Ministarstvu.

Imajući u vidu navedeno, održavanje predmetnih ugovora o koncesiji izgubilo je svoj cilj, te je predloženo i usvojeno njihovo raskidanje.

Ranije istraživanje portala Capital pokazalo je da je veliki broj koncesionih ugovora u RS godinama u zastoju, da značajan broj koncesionara nema novca za investiranje, a da one MHE koje su izgrađene zapošljavaju mali broj ljudi.

Građani Republike Srpske dali su u prethodnim godinama desetine miliona maraka vlasnicima malih hidroelektrana po osnovu naknade za obnovljive izvore energije, a korist koju je Srpska imala od tih hidroelektrana veoma je upitna.

Nakon što je vlast Srpske najavila ukidanje podsticaja, vlasnici MHE zaprijetili su tužbama. Na kraju su podsticaji ukinuti samo za vjetroelektrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije