Privreda

Pratite nas na Google news

Srpski prevoznici bijesni na Hrvate što im kradu turiste

Srpski prevoznici bijesni na Hrvate što im kradu turiste
Foto: N.N. | Srpski prevoznici bijesni na Hrvate što im kradu turiste
N.N.

Hrvatski mediji reagovali su na članak da u kome se piše kako se vlasnici turističkih agencija žale da im bogate turiste, posebno one iz Kine, Koreje i ostalih istočnih destinacija, “kradu” autobusi iz susjednih zemalja, među kojima često bude i hrvatskih.

Oni su, preciznije, reagovali na tekst objavljen u Večernjim novostima sa naslovom “Srbija puna turista, ali kajmak skidaju komšije”.

U tekstu se ističe da "dosta veliki problem prave i hrvatski autobusi koji u Beograd stižu prazni, jednako kao i vozila s austrijskim registracijama".

"Hrvatske agencije praznim autobusima stižu na aerodrom ‘Nikola Tesla’, dočekuju najčešće kineske goste i voze ih do naših turističkih atrakcija. Sve je u redu dok u propisanim rokovima napuštaju zemlju, ali mi svakodnevno svjedočimo situacijama gdje pojedina vozila, posebno ona iz Austrije, dolaze prazna, preuzimaju turiste s kruzera, voze ih Srbijom, opet ih vraćaju na kruzere te napuštaju zemlju, a to svakako nije u skladu s propisima", rekao je u članku direktor Jute.

Članak je, navodi Jutarnji list, ilustrovan fotografijom jednog hrvatskog autobusa, snimljenog negdje u Beogradu, u vlasništvu kompanije Darko Tours iz Desinića.

Hrvatska priča

Njen direktor Dario Štih za Jutarnji je list odmah pojasnio kako funkcioniše cijela priča i zašto ništa nije sporno u njihovoj aktivnosti po Srbiji.

"Tačno je, mi zaista odlazimo i na beogradski aerodrom na kojem preuzimamo goste koji su stigli preko turističkih agencija, u sklopu turističkih tura. Naime, otkako je Hrvatska postala članica EU, zakon propisuje da domaći autobuseri i dalje smiju preuzimati strane goste u zemljama koje nisu članice, ali uslov je da te zemlje potom moraju napustiti u roku od 24 sata od ulaska i vratiti se u Hrvatsku. To i činimo: dolazimo praznim autobusima, na primjer, na aerodrom ‘Nikola Tesla’, preuzimamo goste, potom ih odvozimo na malu city tour gradom te u propisanim rokovima prelazimo granicu prema Hrvatskoj", pojasnio je Štih i dodao da takva vrsta usluge čini možda pet posto ukupnog autobuskog posla.

Osim toga, napomenuo je da razumije prigovore susjeda s obzirom na to da dolaskom autobusa iz regije zapravo ostaju bez dijela posla, ali razlog zašto je to tako uglavnom vidi u boljoj opremljenosti hrvatskih autobusa.

Predsjednik Udruženja hrvatskih putničkih agencija Tomislav Fain pojasnio je da u cijeloj priči, uprkos prigovorima iz Srbije, nema baš ništa nelegalno, kao što, uostalom, nema ni u pojavi stranih autobusa po Hrvatskoj koje je moguće vidjeti kako prevoze putnike.

Jutarnji napominje da broj stranih turista u Srbiji raste pa je tako, prema posljednjim podacima, u prvih osam mjeseci u zemlju stiglo 2,5 miliona turista, što je rast od 5,6 posto u odnosu na godinu prije.

(Jutarnji list)

Najčitanije