Privreda

Šta je uzrok najvećeg pada prodaje automobila od 2008?

Šta je uzrok najvećeg pada prodaje automobila od 2008?
Foto: Ilustracija | Šta je uzrok najvećeg pada prodaje automobila od 2008?

Ekonomski analitičari analizirali su uzroke najvećeg pada prodaje novih automobila još od svjetske ekonomske krize 2008.

Kako prognozira Fitch Ratings, pad isporuka novih vozila na svjetskom nivou u 2019. iznosiće 3,1 milion u poređenju s prethodnom godinom, što odgovara smanjenu prodaje za oko 4%.

Naime, u 2018. kupci su širom svijeta pazarili 80,6 miliona automobila, dok se za ovu godinu predviđa prodaja od svega 77,5 miliona novih vozila.

Stručnjaci kao glavni uzrok vide pad najvećeg tržišta automobila - Kine, mada se negativna dinamika odvija i na drugim velikim tržištima - SAD i zapadnoj Evropi, potom Brazilu, Rusiji i Indiji.

Potražnja za automobilima u Kini je pala za čak 11% u periodu januar-oktobar 2019. u odnosu na isti period 2018.

Uzroci toga se ogledaju u sporijem ekonomskom rastu od očekivanog, porastu potražnje za polovnim automobilima, te novim ekološkim standardima.

Što se tiče SAD, tamo je prodaja umnogome pala zbog trgovinskog rata Bijele kuće s Kinom, u kojoj se proizvodi veliki deio automobila namijenjenih za tržište SAD, a povećanje carina koje je uveo predsjednik Donald Tramp se odrazilo i na skok cijene vozila.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije