Privreda

Štada rasla iznad tržišnog prosjeka u 2021.

Štada rasla iznad tržišnog prosjeka u 2021.
Foto: Ustupljena fotografija | Štada rasla iznad tržišnog prosjeka u 2021.

BANJALUKA - Štada grupa, u okviru koje posluje Hemofarm, u 2021. godini ponovo je nadmašila trendove na tržištu i prijavila rast prodaje od osam odsto na 3,25 milijardi evra i povećanje profita od 37 odsto u vidu dobiti prije kamate, poreza i amortizacije (EBITDA) na 776,5 miliona evra.

Sve tri strateške grupe proizvoda (farmaceutski specijaliteti, zdravstveni proizvodi široke potrošnje i generički lijekovi) doprinijeli su rastu prodaje koji se posebno ubrzao u drugoj polovini godine uslijed oporavka potražnje na tržištu.

Uz sve širi portfolio koji uključuje terapije za liječenje Parkinsonove bolesti i biosimilare, Štada je finansijski gledano četvrti po veličini igrač u Evropi kako u segmentu zdravstvenih proizvoda široke potrošnje tako i generičkih lijekova. Tokom prošle godine, ona je uspjela da ojača ovu poziciju, nadmašivši i ukupno tržište i svojih pet najvećih konkurenata u segmentu lijekova koji se izdaju bez recepta. Na evropskim tržištima, Štada je ostvarila rast prodaje od 12 odsto, uključujući organski rast od sedam odsto bez akvizicija. Dvije trećine ili 16 od 24 zemlje u regionu zabilježile su dvocifreno povećanje prodaje, uključujući rast od preko 20 odsto u Francuskoj i Španiji.

"Ponosan sam i zahvalan što je naših 12.500 zaposlenih širom svijeta neumorno radilo sa našim partnerima iz lanca snabdijevanja kako bi obezbijedili da lijekovi dođu do pacijenata. Zahvaljujući rastu iznad tržišnog prosjeka, Štada je bila u mogućnosti da generiše gotovinu neophodnu za nastavak investiranja u naše ljude i portfolio. Naša svrha da brinemo o zdravlju ljudi kao partner od povjerenja podrazumijeva snabdijevanje pacijenata lijekovima koji su im neophodni u svako doba, pa čak u i vremenima kriza i konflikata", rekao je Peter Goldšmit, generalni direktor ove kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije