Privreda

Štampaju novac za 140 država a došli na ivicu bankrota

Štampaju novac za 140 država a došli na ivicu bankrota
Foto: Ilustracija | Štampaju novac za 140 država a došli na ivicu bankrota

LONDON - Engleska kompanija "De La Rue", koja štampa novac za ukupno 140 država u svijetu, saopštila je da je na ivici kolapsa.

Rukovodstvo kompanije potvrdilo je da je aktiviralo plan sanacije poslovanja, koji ne daje očekivane rezultate, prenosi "Anadolija".

U saopštenju se navodi da kompaniji prijeti i proglašenje bankrota.

Kompanija s oko 2.500 zaposlenih štampa novac za 140 centralnih banaka u svijetu, uključujući i britansku Centralnu banku (BoE).

U prethodnih šest mjeseci kompanija je zabilježila gubitak od 9,2 miliona funti (10,7 miliona evra), a dug kompanije je u drugoj polovini ove godine porastao na 170,7 miliona funti (199 miliona evra).

Nakon saopštenja, akcije kompanije De La Rue izgubile su 20,6 odsto vrijednosti na berzama.

"De La Rue" je u posao štampanja novčanica ušla daleke 1860. godine, kada je to radila za Mauritaniju, a trećina novca koji je trenutno u opticaju u svijetu izašao je iz štampača te posrnule kompanije.

U posrnulom engleskom gigantu nadali su se da bi stabilizaciju poslovanja mogli ostvariti štampanjem novih britanskih pasoša, nakon što ta zemlja napusti Evropsku uniju, ali taj posao je na tenderu dobila konkurentska kuća "Gemalto".

Kriza u kompaniji eskalirala je nakon što joj dug od 18 miliona funti (21 milion evra) nije platila Venecuela.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije