Privreda

Stanogradnji u Njemačkoj prijeti propast, građevinari stopirali sve

Stanogradnji u Njemačkoj prijeti propast, građevinari stopirali sve
Foto: Pixnio | Stanogradnji u Njemačkoj prijeti propast, građevinari stopirali sve

Stanogradnji u Njemačkoj prijeti propast, upozorio je sindikat IG Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU), istakavši da država mora priskočiti u pomoć i izdvojiti 50 milijardi evra kako bi ublažila pritisak visokih kamatnih stopa i troškova.

"Programi privrednih podsticaja u proteklom periodu bili su prilično uspješni. Sada je ponovo vrijeme da (država) priskoči u pomoć", rekao je predsjednik Robert Figer za nedjeljno izdanje visokotiražnog dnevnog lista "Bild".

Visoke kamatne stope i nagli rast troškova zaustavili su gradnju u proteklim mjesecima, upozorio je Figer, prenose "Jutarnje".

"Stanogradnji prijeti propast", naglasio je čelnik sindikata. "Iz godine u godinu vlada ne ostvaruje cilj o gradnji 400.000 stanova godišnje. Brojke su u graditeljstvu sve slabije - uprkos tome što je stanovnika sve više".

Stanogradnja i manjak stambenog prostora teme su konferencije koju je u ponedjeljak sazvao kancelar Olaf Šolc, a na dnevnom redu mogli bi biti državni podsticaji.

I Njemačko udruženje gradova i opština (DStGB) planira na konferenciji zatražiti državnu podršku za sektor: "(Treba) ubrzati postupke planiranja i dozvola za gradnju stanova, ograničiti troškove gradnje i dodatno ojačati ulaganja", naveo je čelnik udruženja, Gerd Landsberg.

Potrebne su poreske olakšice, i za novogradnju i za obnovu postojećih objekata, istakeo je Landsberg za "Bild", prenosi "Fenix".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije