Privreda

Stari i umjetnički zanati predstavili Banjaluku na sajmu u Kikindi

Stari i umjetnički zanati predstavili Banjaluku na sajmu u Kikindi
Foto: Ustupljena fotografija | Stari i umjetnički zanati predstavili Banjaluku na sajmu u Kikindi

Samostalni preduzetnici koji obavljaju djelatnost starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti, uz podršku Odjeljenja za privredu i lokalni ekonomski razvoj, u Kikindi su izložili svoje proizvode i predstavili Banjaluku na tradicionalnom 16. Mini-sajmu preduzetništva.

Sajam je, kako kažu, organizovalo Opšte udruženje preduzetnika Kikinda, u okviru 38. "Dana ludaje", a u saradnji sa gradom Kikinda i podršku Privredne komore Srbije i Privredne komore Vojvodine.

"Grad je prepoznao značaj očuvanja starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti jer pružajući podršku ovoj djelatnosti čuvamo i našu tradiciju i dio našeg folklora od izumiranja. Pored subvencija koje grad svake godine dodjeljuje starim i umjetničkim zanatima i domaćoj radinosti, ove godine je u sklopu "Dana Petra Kočića" organizovan i Prvi sajam starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti, s ciljem promocije i veće vidljivosti ovih djelatnosti čije rukotvorine zaslužuju pažnju", kazala je Aleksandra Simić ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za privredu i lokalni ekonomski razvoj.

Takođe, kako je istakla, s ciljem promovisanja ove grane preduzetništva, grad je podržao odlazak predstavnika ovih djelatnosti na Mini-sajam preduzetništva u Kikindu kako bi predstavili svoje rukotvorine, ali i ostvarili kontakte sa onima koji se bave istom djelatnošću.

"Ovi susreti su dobra polazna osnova za buduću saradnju i poziv za učešće na našem sajmu starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti, koji će organizovati grad i iduće godine", navela je Simićeva, te dodala da je namjera grada da Sajam starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti dobije regionalni karakter, te postane tradicionalan.

Na sajmu, koji je održan 16. i 17. avgusta, svoje proizvode su izložili: "Vunovlačar" SP Goran Irić, "Bojan - Plet" SP Savka i Aleksandar Antić, Izrada suvenira "Vintage" SP Branka Stanković i Umjetničko stvaralaštvo "Dantea Handmade" SP Dragana Čorokalo, te ujedno predstavili i grad Banjaluku kroz svoje rukotvorine na kojima dominira zmijanjski vez kao zaštitni simbol banjalučke regije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije