Privreda

Stečaj spas za prezadužena komunalna preduzeća

Stečaj spas za prezadužena komunalna preduzeća
Foto: N.N. | Stečaj spas za prezadužena komunalna preduzeća

BANJALUKA - Javna komunalna preduzeća u Republici Srpskoj, a posebno ona u manjim lokalnim zajednicama, sve teže posluju pa se stečaj ili restrukturiranje nameće kao jedina razumna opcija.

Jedno od takvih je "Komus" iz Novog Grada, koje je odnedavno u postupku restrukturiranja.

Prema riječima povjerenika Gorana Radivojca, ovaj proces će zbog nagomilanih dugova trajati deceniju, pa i duže.

Dodaje da se kao najveći povjerilac pojavljuje Poreska uprava RS s fondovima, što govori kako je država najveći povjerenik.

"Sa jedne strane građani nisu na vrijeme plaćali uslugu, a ona zbog zdravlja stanovništva nije mogla biti obustavljena pa su svakodnevni troškovi rasli, a svi finansijski problemi su i dalje prebacivani na državu", kaže Radivojac.

Javno komunalnom preduzeće "Vrelo Bioštica" iz Sokoca je još 2011. godine završilo u stečaju jer je bilo prezaduženo i nije moglo izmirivati svoje obaveze.

Međutim, prema riječima Radomira Jokića, stečajnog upravnika, tadašnje rukovodstvo firme je blagovremeno pokrenulo stečajni postupak pa danas u okviru njega posluju pozitivno, redovno izmiruju svoje obaveze i bez poteškoća vrše svoju djelatnost, dok se povjerioci namiruju iz prihoda.

"Kada je otvoren stečajni postupak, napravili smo novu organizaciju s ljudima koji su bili kvalifikovani i potrebni preduzeću. Posluje se veoma racionalno, a troškovi su svedeni na minimum", kazao nam je on.

Dodaje kako komunalna preduzeća ne posluju u povoljnijem ambijentu nego ostala privredna društva pa se tako kao i sva ostala susreću sa sličnim problemima.

"Sve njih pogađa porez na dodatu vrijednost (PDV) koji se plaća po fakturi bez obzira na to da li ju je potrošač na kraju platio. Drugo, sve manje je potrošača kao što su bili veliki privredni sistemi poput 'Čajavca', 'Maglića' i 'Romanije' s kojima se lako sarađivalo. Danas je sve usitnjeno i sve više korisnika su fizička lica koja su preopterećena dugovima, tako da nema svrhe da se pokreće postupak prinudne naplate", kaže Jokić.

Inače, u posljednjih nekoliko godina pored "Vrela Bioštica" u stečaj su otišla i komunalna preduzeća iz Šipova, Vlasenice, Lopara, Rogatice, gdje su uglavnom osnovana nova.

Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti Republike Srpske, kaže kako se preduzeća u ovoj djelatnosti gase preko noći.

"Nešto čudno se dešava u komunalnom sektoru i zato ćemo se obratiti resornom ministarstvu, koje mora imati dio odgovornosti, ali ćemo razgovarati i sa Savezom opština i gradova da vidimo zašto se takve stvari dešavaju jer je logično da jedna lokalna zajednica ne može ni bez čistoće ni bez vodovoda", kazala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije