Privreda

Stigla ponuda za "Aluminij": 200 miliona evra, gradnja elektrane, povratak radnika

Stigla ponuda za "Aluminij": 200 miliona evra, gradnja elektrane, povratak radnika
Foto: Ilustracija | Stigla ponuda za "Aluminij": 200 miliona evra, gradnja elektrane, povratak radnika

Kinesko-izraelski konzorcij dao je juče svoju ponudu za mostarski "Aluminij" i predstavnicima Vlade FBiH i mostarske kompanije prezentovao biznis plan ponovnog pokretanja proizvodnje, piše Dnevni list.

Navodno zbog obimnog materijala Vlada juče nije bila u mogućnosti razmatrati ponudu tog konzorcija, te će to učiniti na jednoj od slijedećih sjednica.

Što se nalazi u ponudi?

Prema nezvaničnim informacijama iz izvora bliskih Vladi FBiH, na koji se poziva ovaj list, konzorcij je ponudio ulaganje od oko 200 miliona evra, izgradnju posebne elektrane za "Aluminij" kao dugoročno rješenje snabdijevanja električnom energijom, otvaranje pogona za rad na završnim proizvodima od "Aluminija", te povratak svih radnika na svoja radna mjesta u roku od godinu dana.

Navodno, u ponudi se nalazi i prijedlog za subvencioniranjem dijela cijene električne energije dok elektrana ne bude izgrađena, piše "Novi list".

Očekuje se da bi Vlada FBiH slijedećih dana mogla detaljnije razmatrati tu ponudu, ali i ponudu arapske kompanije "WAQT Trade LLC", koja će navodno uskoro dostaviti i svoju ponudu. Sada nastupa vrijeme eventualnih pregovora, a na potezu je Vlada Federacije.

"Koji su daljnji koraci u tom postupku ovisiće isključivo o dogovoru dioničara s potencijalnim investitorom o čemu ovisi i sudbina tvornice, odnosno ponovno pokretanje proizvodnje", kazao je službenik Uprave za odnose s javnošću i marketing Aluminija Miljenko Buhač.

On je za Fenu potvrdio kako imaju informaciju da je Vlada FBiH zatražila nekoliko dana za analizu ponude te da će ponuda biti razmotrena na sljedećoj sjednici.

"Nakon toga, procjenjujemo za nekih desetak dana, trebao bi se održati naredni sastanak, od kojega će ovisiti budući potezi dviju strana", kazao je Buhač.

Radnici čekaju odluku

Podsjetimo, mostarski "Aluminij" isključen je s napajanja električnom energijom još 10. jula ove godine. Od tada je uz otpremnine otpušteno 500 radnika, dok ih 390 na sniženim primanjima čeka sudbinu pregovora sa spomenutim potencijalnim investitorima. Ukoliko ne dođe do dogovora s investitorima tih 390 radnika će takođe dobiti otkaz uz otpremnine, a "Aluminij" će ići u stečaj, što će u biti značiti konačni kraj posrnulog giganta.

Finansijska policija već dva mjeseca češlja poslovanje kompanije u posljednjih pet godina, a kantonalno tužilaštvo u Mostaru provodi više istraga vezano za eventualno počinjeni kriminal. Međutim, konkretni rezultati istraga javnosti su zasada nepoznati. Ono što je poznato da je više osoba saslušano u svojstvu svjedoka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije