Privreda

Stižu nova pravila za iznajmljivanje smještaja u Hrvatskoj

Stižu nova pravila za iznajmljivanje smještaja u Hrvatskoj
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL | Stižu nova pravila za iznajmljivanje smještaja u Hrvatskoj

Evropska komisija navodi da 70 odsto privatnih iznajmljivača smještaja nije registrovano za plaćanje PDV-a, pa je stoga pokrenula promjenu Direktive o PDV-u po kojoj će svi koji rentaju stanove ili kuće turistima, a nisu u sustavu PDV-a, takođe morati plaćati PDV na smještaj.

PDV neće naplaćivati iznajmljivači, već platforme preko kojih gosti pronalaze smještaj. PDV na smještaj u Hrvatskoj iznosi 13 odsto, a Europska komisija nada se da će promjene stupiti na snagu u januaru 2025. godine, nakon što se o prijedlogu izjasne sve države članice, piše Večernji list.

Lani je u privatnom smještaju EU ostvareno 550 miliona noćenja, a Hrvatska se nalazi u grupi zemalja koje su premašile pretpandemijske brojke. Sredine uz more i dalje su apsolutni hit, ali male seoske sredine i ruralna područja sve više dobijaju na cijeni, pokazuju objavljeni podaci Eurostata o noćenjima gostiju koji su smještaj rezervisali preko Airbnba, Bookinga, Expendije i TripAdvisora.

Od deset regija s najvećim rastom, devet su bile ruralne regije u Francuskoj, dok su druga popularna područja bila u Poljskoj, Njemačkoj i Švedskoj. Od 20 najpopularnijih regija u Evropi šest ih je u Španiji i Francuskoj, pet u Italiji, dvije u Portugalu i jedna u Hrvatskoj, i to jadranska Hrvatska.

Inače, Evropska komisija je prije nekoliko godina obavezala pomenute četiri internetske platforme da dostavljaju podatke o broju noćenja, a pojedine države i sada od njih traže podatke za poreske svrhe.

Hrvatska je lani povećala broj noćenja u privatnom smještaju s 20 na 28 miliona, dok je u prva tri mjeseca ove godine ostvareno 530.000 noćenja, desetak odsto više nego lani. Lani je procvjetao kratkotrajni boravak turista u glavnom gradu Hrvatske te se broj noćenja gotovo udvostručio na 980.000 u odnosu na 2021. godinu. Dobro je u raspodjeli turističkog kolača prošla i panonska Hrvatska gdje se broj noćenja povećao oko 50 posto, na 248.000. U sjevernoj Hrvatskoj lani je ostvareno za trećinu više noćenja u privatnom smještaju, odnosno oko 135.000 noćenja.

Jadran i sredine uz more i dalje su hit sa oko 26.6 miliona noćenja u privatnom smještaju, što predstavlja 95 odsto svih noćenja u Hrvatskoj ostvarenih preko četiri popularne internetske platforme. Preostalih 3,5 odsto noćenja pokupio je Zagreb, a 1,5 odsto svi ostali, piše Večernji list, prenosi Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije