Privreda

Štrajk definitivno prekinut

Štrajk definitivno prekinut
Štrajk definitivno prekinut

SREBRENICA - Rezultat pregovora Štrajkačkog odbora, uprave i poslovodstva Rudnika boksita "Srebrenica", uz podršku predsjednika Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva Srpske Taneta Peulića, jeste potpisivanje Sporazuma o dinamici isplate zaostalih plata radnicima, te odluka o definitivnom prekidu štrajka, koji je privremeno bio "zamrznut".

"Ovim sporazumom rukovodstvo preduzeća obavezalo se da će do kraja ove godine radnicima isplatiti još dvije zaostale plate čime će za dva mjeseca naplatiti četiri zaostale zarade", potvrdio je Srni predsjednik Štrajkačkog odbora u ovom kolektivu Rade Grujičić.

Grujičić kaže da je donesena odluka kojom je sa današnjim danom prekinut generalni štrajk u preduzeću.

Zaključeno je da pitanje isplate plata u zimskom periodu, odnosno u prva tri mjeseca iduće godine, bude obezbijeđeno isporukom najmanje 3.000 tona rude boksita strateškom partneru "Alumini" iz Zvornika do kraja ove godine, i već su posljednjih dana povećani obim eksploatacije i isporuke rude da bi se ovaj cilj ostvario.

Predstavnici Sindikata i poslodavac će u stalnim međusobnim kontaktima pratiti izvršenje dogovorenih obaveza i zajednički uticati da se rješavaju eventualni problemi, saopšteno je nakon potpisivanja Sporazuma.

"Postignutim dogovorom i potpisanim sporazumom obezbijedili smo da se realizuju obaveze Rudnika prema `Alumini` i poslovnom partneru `Lein` u količinama koje su predviđene, te utvrdili dinamiku isplate plata i obezbijedili da se izvršavaju obaveze iz penzionog i zdravstvenog osiguranja", rekao je Peulić.

On je istakao da od juče radnici ovog preduzeća mogu ovjeriti zdravstvene knjižice i koristiti prava po osnovu zdravstvenog osiguranja nakon 10 godina.

Peulić je izrazio zadovoljstvo zbog rezultata dogovora i međusobnog razumijevanja predstavnika radnika i poslovodstva preduzeća, te njihove obostrane želje da se iznađe najpovoljnije, ali objektivno izvodljivo rješenje koje se odnosi na preuzete rokove isplate zarada i količina isporučene rude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije