Privreda

Štrajk ljekara stažista blokirao bolnice

Štrajk ljekara stažista blokirao bolnice
Foto: N.N. | Štrajk ljekara stažista blokirao bolnice

VELINGTON - Skoro 80 odsto ljekara stažista na Novom Zelandu stupilo je u štrajk u državnim bolnicama nakon što su propali pregovori sindikata sa vladom u vezi sa uslovima rada i zaradama.

Sindikat je ranije saopštio da spor rast plata i rastući troškovi života nepovoljno utiču na radnike, a nastavnici, medicinski radnici i sudski zvaničnici prošle godine krenuli su sa štrajkovima tražeći povećanje zarada.

"Oni žele da kontrolišu kada mi radimo, kako radimo i gdje radimo. Pokušali smo da ovo riješimo bez štrajka, ali nemamo drugog izbora", rekla je doktor Debora Pauel, državni sekretar sindikata ljekara stažista.

Više od 3.300 ljekara stažista od oko 3.700 nisu došli na posao u bolnice i klinike nakon što su propali pregovori prošle sedmice.

Neki su se okupili na ulicama ispred medicinskih ustanova tražeći bolje uslove rada i povoljnije radno vrijeme.

Hiljade operacija, pregleda i drugih usluga danas je otkazano, ali će nastaviti da radi služba urgentne medicine. Takođe, stariji ljekari su zamoljeni da dođu na posao.

Ljekari stažisti žele da zadrže postojeće ugovore o radu, jer se, prema novim odredbama, ljekarima produžava smjena i oni mogu biti prebačeni u druge bolnice bez prethodnog obavještenja.

Sindikat traži izmjene u plaćanju prekovremenih sati, rada vikendom i noćne smjene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije