Privreda

Štrajkovi neće ugroziti letove iz Banjaluke

Štrajkovi neće ugroziti letove iz Banjaluke
Foto: N.N. | Štrajkovi neće ugroziti letove iz Banjaluke
Dejan Šajinović

BANJALUKA - Letovi "RyanAira" iz Banjaluke, bez obzira na konstantne štrajkove pilota i kabinskog osoblja, neće ugroziti planove koje ta kompanija ima za banjalučki aerodrom, rečeno nam je u toj kompaniji.

Kako je za "Nezavisne" pojasnio Denis Barabas, zamjenik direktora za prodaju i marketing za centralnu i istočnu Evropu u "RyanAiru", očekuje se da će kompanija naredne godine prevesti 100.000 putnika preko banjalučkog aerodroma i da će letovi početi na vrijeme, kako je bilo i planirano.

Podsjećanja radi, letovi ka Memingenu, kraj Minhena, u Njemačkoj, i letovi ka Skavisti, kraj Stokholma, u Švedskoj, trebalo bi da počnu 30. oktobra, dok će 2. novembra početi letovi ka belgijskom Šarlroju, kraj Brisela.

U zimskoj sezoni svi letovi predviđeni su sa frekvencijom dva puta sedmično.

"Iako ne razlažemo letove prema rutama, veoma smo zadovoljni ukupnim interesovanjem i rekordnim brojem ranih rezervacija", rekao je Barabas.

Na pitanje "Nezavisnih" da li će iz Banjaluke biti nekih novih linija u skorije vrijeme, Barabas je istakao da će ljetna šema letenja za narednu godinu biti uskoro objavljena.

"Uvijek smo zainteresovani za nove rute, a njihovo otvaranje zavisi od raspoloživih kapaciteta u avionima, potražnji za letovima i povoljnim aerodromskim ugovorima", rekao je on.

Na banjalučkom aerodromu nedavno su nam rekli da imaju velike planove za "RyanAir" i da će ovi letovi imati veliki uticaj na turistički potencijal grada i banjalučke regije.

Ukoliko se radni sporovi širom Evrope nastave, neizvjesno je kako će se to srednjoročno odraziti na irsku niskobudžetnu avio-kompaniju.

Podsjećanja radi, proteklih mjeseci "RyanAir" potresaju štrajkovi, a naredni štrajk najavljen je za petak, kada će kabinsko osoblje "RyanAira" iz Španije, Italije, Belgije, Holandije i Portugala obustaviti rad.

Očekuje se da će štrajk pogoditi značajan dio "RyanAirove" flote, s obzirom na to da osoblje iz ovih zemalja opslužuje više letova i u drugim zemljama.

Serija štrajkova počela je 12. jula, kada su piloti "RyanAira" iz Irske prestali letjeti, a štrajkovima je bilo pogođeno 4.000 putnika.

Nakon toga su 25. i 26. jula u štrajk treći put stupili kabinski radnici iz Belgije, Španije i Portugala, a italijanske kolege su im se pridružile 25. jula.

A 3. avgusta su irski piloti ponovili štrajk, koji je ovaj put trajao četiri dana, dok su njemački piloti u štrajk stupili 10. avgusta. Istog dana u štrajk su stupili i piloti iz Holandije.

Posljednji veliki štrajk desio se 13. septembra, kada je štrajkovalo kabinsko osoblje iz Španije, Italije, Belgije, Holandije i Portugala.

Ukoliko bude problema za letove iz Banjaluke, to bi mogli biti štrajkovi belgijskog osoblja, s obzirom na to da "RyanAirova" baza u Šarlroju opslužuje veliki broj okolnih zemalja.

Kako pišu britanski mediji, štrajkovi su se odnosili na sporove s kompanijom u vezi s platnom osnovicom, unapređenjima, godišnjim odmorima i drugim vezanim pitanjima.

S nekim od sindikata "RyanAir" je uspio sklopiti dogovore o ovim pitanjima, posebno kad se radi o irskim pilotima.

U cijeli konflikt prije nekoliko dana umiješala se i Evropska komisija, koja je od kompanije zatražila da sa lokalnim osobljem u lokalnim zemljama sklapa pojedinačne ugovore, a ne da irske ugovore primjenjuje u cijeloj EU bez izmjena.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 4

CitalacSaZapada

Prisjetimo se izjave kadra SNSD-a tj bivseg direktora BL Aerodroma : "Wizz Air neće letjeti iz Banje Luke jer bi korist imali samo građani..." To je bilo prije tacno 5 godina! Milokrad i ekipa.... I sad ti narode opet glasaj za iste, pa da te ne zalim vise....

Omer

SDS če napravit 1000 aerodroma

CitalacSaZapada

Prisjetimo se izjave kadra SNSD-a tj bivseg direktora BL Aerodroma : "Wizz Air neće letjeti iz Banje Luke jer bi korist imali samo građani..." To je bilo prije tacno 5 godina! Milokrad i ekipa.... I sad ti narode opet glasaj za iste, pa da te ne zalim vise...

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije