Privreda

Sud BiH: Garancija Vlade FBiH za Blok 7 TE Tuzla je zakonita

Sud BiH: Garancija Vlade FBiH za Blok 7 TE Tuzla je zakonita
Foto: Nezavisne novine/Arhiva | Sud BiH: Garancija Vlade FBiH za Blok 7 TE Tuzla je zakonita

SARAJEVO - Sud Bosne i Hercegovine poništio je Rješenje Vijeća za državnu pomoć BiH kojim je utvrđeno da državna pomoć u obliku garancije "Elektroprivredi BiH" za kreditno zaduženje za izgradnju Bloka 7 TE Tuzla nije u skladu sa Zakonom o sistemu državne pomoći u BiH.

"Presudom Suda BiH svako pravno dejstvo Rješenja je stavljeno van snage i predmet vraćen Vijeću na ponovno postupanje po svim primjedbama za svaki propust koji je učinjen u postupku donošenja", saopštili su iz Službe za komunikacije "Elektroprivrede BiH".

Inače, tužbu pred Sudom BiH pokrenulo je Federalno ministarstvo finansija kao davalac garancije, kojem je poništenim Rješenjem bilo naloženo da preduzmu mjere za povrat navodno nezakonito dodjeljenje pomoći.

U "Elektroprivredi BiH" navode da je Vijeće za državnu pomoć BiH, Rješenje koje je osporeno donijelo slijedeći odluke Ministarskog vijeća Energetske zajednice da je garancija nezakonita državna pomoć, i zanimljivo je da je Vijeće za državnu pomoć BiH tim postupkom poništilo svoje prvobitno pravosnažno Rješenje kojim zakonitost garancije nije dovedena  u pitanje.

Podsjećanja radi, Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo je 2018. godine postupak protiv BiH tvrdeći da je Vlada FBiH učinila prekršaj, jer je davanjem garancije dovela "Elektroprivredu BiH" u povoljniji položaj u odnosu na druge učesnike koji bi se bavili istim poslom te da garancija ima elemente državne pomoći jer nije data po tržišnim uslovima.

Tokom postupka "Elektroprivreda BiH" isticala je da je garancija izdata pod istim tržišnim uslovima pod kojima bi i banka izdala bankarsku garanciju u skladu sa zakonom BiH, svim procedurama i postupcima.

"Elektroprivreda BiH" za garanciju i naknadu za njeno izdvajanje Vladi FBiH uplatila je 48 miliona KM uz prihvatanje komercijalnih uslova, a kako navode, u pitanju je iznos koji bi morao biti plaćen bilo kojoj banci i uslovima koji bi morali biti prihvaćeni od bilo koje banke.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije