Privreda

Šumari održali jednočasovni štrajk zbog malih plata

Šumari održali jednočasovni štrajk zbog malih plata
Foto: Ilustracija | Šumari održali jednočasovni štrajk zbog malih plata

BANJALUKA – Radnici koji su zaposleni u Šumskim gazdinstvima „Vrbanja“ Kotor Varoš, „Romanija“ Sokolac i „Visočnik“ Han Pijesak, održali su jednočasovni štrajk upozorenja, kako je to juče i najavljeno.

Prekid rada u ovim organizacionim jedinicama JP "Šume Republike Srpske" organizovan je jutros od sedam do osam časova, nakon čega su se radnici vratili svojim obavezama, potvrdio je za "Nezavisne novine" predsjednik Jedinstvene udružene sindikalne organizacije preduzeća "Šume Srpske" Dušan Marković.

Marković je ponovio da je ovaj štrajk samo upozorenje Upravi preduzeća i da ne namjeravaju odustati od zahtjeva da cijena rada bude povećana za 20 odsto, što je 175 KM, umjesto dosadašnjih 140 KM.

"Mi očekujemo da će uprava već sutra da se sastanemo sa ljudima iz uprave preduzeća, da ako je moguće da nas zaustave da ne idemo dalje i da već pripreme svoj prijedlog cijene rada i svoj konačan stav po ovom pitanju", naglasio je Marković.

Poručuje da ukoliko dogovora ne bude, naredni korak sindikalaca biće potpuna obustava rada. Marković podsjeća da je povećanje plata koje su dobili radnici u javnom sektoru u Republici Srpskoj pokazao u kakvom su položaju zaposleni u šumskim gazdinstvima.

"Naša prosječna plata je oko 850 KM, za razliku od državne koja je 1.100 KM. Takođe veći dio ljudi sa koeficijentom od 4,5, a to je srednja škola, a takvih je oko 60 odsto, imaju primanja i ispod minimalca", kazao je Marković za "Nezavisne novine" i podsjetio da zaposleni u Šumama već 14 godina nisu dobili povećanje cijene rada, osim jednom u iznosu od 10 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije