Privreda

Sutra počinje Sarajevo biznis forum

Sutra počinje Sarajevo biznis forum
Foto: Ilustracija | Sutra počinje Sarajevo biznis forum

SARAJEVO - U Sarajevu će sutra početi Sarajevo biznis forum /SBF/, dvodnevna poslovno-investiciono konferencija jugoistočne Evrope, na kojoj će ove godine akcenat biti na ekonomskom povezivanju regiona i saradnji sa zemljama EU.

Konferenciju će otvoriti predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, a pozdravne govore će, između ostalih, uputiti i predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić, šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić, te zamjenik turskog premijera Mehmet Šimšek.

Okupljnima će se obratiti predstavnici organizatora konferencije - direktor BBI banke BiH Amer Bukvić, te predsjednik Islamske razvojne banke Saudijske Arabije Bandar Hajar, saopšteno je iz BBI banke.

Prvi panel SBF-a, koji je organizovan u saradnji sa Savjetom za regionalnu saradnju /RCC/, biće posvećen analizi na koji način šest zemalja zapadnog Balkana može prosperirati u odnosima sa EU.

O ovoj temi će govoriti i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, predsjednik Savjeta stranih investitora BiH Branimir Muidža, viši bankar za kreditne operacije za zapadni Balkan Evropske investicione banke Gvido Kleri, te ministar ekonomskog razvoja i tehnologije Slovenije Zdravko Počivalšek.

O istoj temi govoriće i bivši poslanik Evropskog parlamenta Doris Pak, predstavnik Ministarstva inostranih poslova Velike Britanije Sujivan Satisan i predsjednik Atlas grupe Crne Gore Duško Knežević.

I drugi dan SBF-a biće u znaku uticaja ekonomija evropskih zemalja na region, tako da će na jednom od panela biti govora o jačanju regionalne indistrije kreiranjem jačih lanaca snabdijevanja, kako proizvoditi više gotovih prozvoda, te koje su to sve prednosti na koje mogu računati zemlje u susjedstvu EU, navodi se u saopštenju.

Sarajevo biznis forum biće održan u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, prvi dan, a drugi u hotelu "Hils", sa početkom u 9.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije