Privreda

Švajcarci traže novog šefa i Nadzorni odbor "Agrokora"

Švajcarci traže novog šefa i Nadzorni odbor "Agrokora"
Foto: Ilustracija | Švajcarci traže novog šefa i Nadzorni odbor "Agrokora"

ZAGREB - Anti Ramljaku ostalo je još nekoliko mjeseci da pripremi nagodbu kojom će se okončati njegov angažman u spasavanju "Agrokora", a kako pišu hrvatski mediji švajcarska agencija "Egon Zehnder" već traži novog šefa ovog posrnulog koncerna i pet članova Nadzornog odbora.

Posao potrage za novim glavnim izvršnim direktorom (CEO) "Agrokora" kompaniju će koštati između 200.000 i 300.000 evra, predsjednik NO će koštati 70.000 evra, za prvog i drugog člana tog tijela daće po 60.000 evra, a za trećeg i četvrtog po 50.000 evra, piše "Tportal.hr".

Kada se tome dodaju drugi troškovi, ispada da će traženje nove uprave i NO koštati između 571.000 i 661.000 evra. S PDV-om trošak se penje na 780.000 evra.

Zagrebački mediji saznaju da su se za posao traženja šefa i NO "Agrokora" prijavile i tri druge agencije: "Pedersen&Partners", "Korn Ferry" i "Heidrick Struggles". Sve su ponude dale na procjeni kompanije "PJT Partners", koja je sada savjetnik privremenog povjereničkog vijeća "Agrokora".

"Egon Zehnder" odabran je za taj posao jer ima veliko iskustvo u traženju menadžera, vrlo je temeljan i poznaje regiju. Kao što je od ranije poznato, konačni cilj vanredne uprave je donošenje nagodbe koja će odrediti budućnost "Agrokora" i iznjedriti novu vlasničku strukturu. 

Konsultant Andrej Grubišić za "tportal" je rekao da će nakon nagodbe kompanijom morati upravljati profesionalna uprava, a kako se za regionalne pojmove radi o velikim kompanijama, može se očekivati da se traže osobe s relevantnim iskustvima.

"Takve osobe su sada u radnim odnosima i ako ih planirate zaposliti u Agrokoru od 1. travnja, morate ih početi tražiti već sada kako biste mogli odraditi otkazne rokove", kaže Grubišić.

(tportal.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije