Privreda

Sve spremno za samit energetike u Trebinju

Sve spremno za samit energetike u Trebinju
Foto: N.N. | Sve spremno za samit energetike u Trebinju

TREBINJE - "Elektroprivreda Republike Srpske", kao osnovni stub privrede Republike Srpske, u potpunosti je spremna za samit energetike, koji će 5. i 6. marta organizovati u Trebinju, gdje će se okupiti oko 350 učesnika i 90 panelista, sa ciljem davanja odgovora na veoma važna pitanja iz ove oblasti.

Ovo je zaključeno u sjedištu "Elektroprivrede RS" u Trebinju nakon sastanka predstavnika ove kompanije i grada Trebinja sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašom Košarcem.

Istaknuto je i zadovoljstvo što se prvi put organizuje ovakva konferencija, koja će okupiti i institute i institucije, profesore i naučne ustanove, koji će obraditi nekoliko važnih tema iz oblasti energetike, poput berzi električne energije, energetske efikasnosti i svih drugih pitanja iz ove oblasti.

Na ovaj način, kako je kazao ministar Košarac, Republika Srpska i Trebinje postaju regionalni centar u kome se razmjenjuju mišljenja o daljem razvoju energetskih potencijala zemalja zapadnog Balkana.

"Raduje činjenica da se pitanja energetike strateški definišu kroz razvoj ovakvih samita, na temelju svih jasnih politika energetskog sektora i razvoja u Republici Srpskoj, iz aspekta planiranih investicija, a one su preko milijardu evra kada je u pitanju samo proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora", kazao je Košarac.

Zbog toga Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa podržava ovakve konferencije, cijeneći, kako dodaje Košarac, temelje dobre prakse drugih zemalja koji će poslužiti svim ostalim učesnicima, ali i činjenicu da energetski sektor može biti veoma privlačan i za investicije i za stvaranje novih vrijednosti.

On je kazao da raduje to što takvu viziju ima i menadžment "Elektroprivrede RS", koji sprovodi treći energetski paket, kako bi se u potpunosti integrisali u energetski sistem Evrope, uz artikulisane interese svih, za šta u cijeloj BiH, ali i u Republici Srpskoj, postoje vrlo jasni akcioni planovi, bilo da su u pitanju solarna i energija vjetra, ili hidropotencijali.

Generalni direktor "Elektroprivrede RS" Luka Petrović istakao je da će Republika Srpska na ovom samitu prezentovati svoje razvojne mogućnosti, pa se očekuje i da kompanija na čijem je čelu zauzme značajnije mjesto na ljestvici u energetici na Balkanu.

Osvrćući se na reorganizaciju "Elektroprivrede RS", u kojoj će se postojeće elektrodistribucije pretvarati u operatore distributivnog sistema i snabdjevače, on je precizirao da se već 24 mjeseca aktivno radi na uspostavljanju tog procesa. Podsjetio je i na ranije iznesene podatke da u distributivnoj djelatnosti postoji 15% nepotrebnog kadra i da će se taj problem rješavati na različite načine, među kojima su i stimulativne otpremnine od oko 22.000 do 51.000 KM.

"Na naš poziv javilo se 978 radnika, što je mnogo više od procijenjenog viška, pa će se, da ne bi došlo do ugrožavanja procesa poslovanja, tražiti optimalna rješenja zajedno sa radnicima i sindikatom", kazao je Petrović i pojasnio da je za isplate otpremnina pripremljeno 27 miliona KM, kojim će se platiti 569 radnika, za koliko će biti odobren odlazak, te da će se u nekoj drugoj fazi sagledavati stanje i u proizvodnim preduzećima.

Govoreći o predstojećem samitu energetike, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić dodao je da će ovo biti prilika da se, osim energetskog sektora, predstave i drugi potencijali Trebinja i Hercegovine, odnosno privreda, nauka, tehnologija i sve druge sfere u koje se može i treba ulagati radi bolje iskoristivosti, ali i prilika da se grad dokaže u domenu kongresnog turizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije