Privreda

Sve više Hercegovki pokreće svoj biznis

Sve više Hercegovki pokreće svoj biznis
Foto: N.N. | Sve više Hercegovki pokreće svoj biznis

TREBINJE - Sve više hercegovačkih žena odlučuje se za pokretanje samostalnog biznisa, ali su im potrebna početna sredstva i edukacija kako svoje ideje da dovedu do konačne realizacije.

Ovo je zaključeno na prvoj proširenoj sjednici Savjeta za žensko preduzetništvo Privredne komore RS, Područna jedinica Trebinje, gdje se upravo govorilo o podršci ženskom preduzetništvu i pripremama na izlaganju na sajmovima.

"Zbog toga je u Trebinju i organizovana prva proširena sjednica Savjeta za žensko preduzetništvo, s ciljem podsticanja žena na sopstveni biznis, ali i obezbjeđivanja sredstava za projekte, kao i njihovo dalje razvijanje", kazala je Milica Anđelić, predsjednica Savjeta.

Ona objašnjava da se u Hercegovini, koja je još patrijarhalna sredina, sve više žena odvažuje na samostalni biznis, žene sve više uspješno vode poslovne objekte, čak i privredne gigante, a u posljednje vrijeme se sve više razbijaju tabui u vezi sa ženama rukovodiocima i uspješnim privrednicama.

Dragana Kokot, direktorica Sektora za ekonomsko-pravne poslove u Privrednoj komori RS, pojasnila je da je za promociju preduzetništva žena u Republici Srpskoj švedska agencija SIDA zasad obezbijedila oko 60.000 maraka, koje će se implementirati u narednih šest mjeseci.

"Podsticaj razvoja preduzetništva ima svoje tri linije, jedna je promocija pristupa finansijama iz različitih izvora sredstava, druga je promocija i umrežavanje žena preduzetnica na regionalnom i međunarodnom nivou, a treći je logistički dio projekta koji nosi Privredna komora u smislu organizacije", kazala je Kokotova.

Ona dalje pojašnjava da će se u okviru ovog projekta organizovati i 3. konferencija ženskog preduzetništva Republike Srpske, a odvijaće se krajem septembra u Trebinju, gdje će se okupiti žene preduzetnice iz BiH i cijelog regiona, dok se za novembar planira 1. sajam ženskog preduzetništva u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije