Privreda

Sve više tržnih centara u SAD ide u stečaj

Sve više tržnih centara u SAD ide u stečaj
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Sve više tržnih centara u SAD ide u stečaj

NJUJORK - Vašington Prajm grupa, vlasnik tržnih centara na više od 100 lokacija širom Sjedinjenih Država, podnijela je zahtjev za uvođenje stečaja, pozivajući se na posljedice mjera zatvaranja tokom korona pandemije.

Grupa sa sjedištem u Kolumbusu, u državi Ohajo, podnijela je zahtjev za zaštitu od bankrota po osnovu poglavlja 11 američkog zakona o stečaju, navodeći da joj je kovid-19 "stvorio znatne problem" i da je ovaj korak "neophodan", izvještava CNN.

Vašington Prajm je obezbijedio 100 miliona dolara novih sredstava za podršku svakodnevnom poslovanju, tako da može da "nastavi normalan rad bez prekida".

Akcije Vašington Prajma su se stropoštale nakon ove vijesti za čak 55 odsto na trgovanju prije zvaničnog otvaranja Njujorške berze, a u posljednjih 12 mjeseci su pale za 60 odsto.

Promjena potrošačkih navika i pandemija uzdrmali su maloprodajnu industriju tokom 2020, pa su ranije još dva vlasnika tržnih centara u SAD, CBL Propertiz i PREIT, podnijeli prošle godine zahtjeve za stečaj navodeći kao razlog slične probleme.

"Tokom finansijskog restrukturiranja, nastavićemo da radimo na maksimiziranju vrijednosti naše imovine i naše operativne infrastructure", izjavio je izvršni direktor Vašington Prajma, Lu Konforti.

Iz kompanije su naveli da "sprovođenje sveobuhvatnog i sporazumnog finansijskog restrukturiranja" ima za cilj smanjenje njihovog duga "teškog" skoro milijardu dolara.

Pandemija je ubrzala prelazak na kupovinu putem Interneta, a nastavak rasta e-trgovine dovešće do zatvaranja sve većeg broja fizičkih prodavnica kada se pandemija okonča, predviđaju analitičari specijalizovani za trgovinu na malo u švajcarskoj UBS banci.

U njihovom izvještaju se procjenjuje da će u narednih pet godina biti zatvoreno oko 80.000 prodavnica, kao i da će u istom periodu opasti broj američkih tržnih centara, dodaje CNN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije