Privreda

Svečano otvorena Lasta u Čapljini

Svečano otvorena Lasta u Čapljini
Foto: Screenshot/Facebook | Svečano otvorena Lasta u Čapljini
N.N.

Čapljinska Lasta ponovno leti i to jače, brže i više nego ikada u svojoj istoriji, a to je potvrđeno i danas, na svečanom otvaranju ove tvornice u Čapljini.

Mnogobrojni gosti, koji su došli podržati otvaranje ove tvornice, nisu mogli vjerovati svojim očima kakvu je transformaciju doživjela Lasta.

Novi pogoni, novi strojevi, solarni paneli na cijeloj kompaniji, automatizovana proizvodnja, potpuno novi interijer, odlični uslovi za radnike, eksterijer kakvim se može pohvaliti mali broj kompanija u BiH – od parkinga, preko zelenih površina, stabala…

Jedan komentar posebno je ostao u ušima – ovo je najbolje stanje tvornice od samog osnivanja, davne 1952. godine!

Lastu je ponovno oživio vlasnik Violete Petar Ćorluka, koji je u čapljinsku tvornicu uložio preko 20 miliona evra, kako bi ju digao na noge! Danas je ponosan, jer su Lastini proizvodi opet na policama, zanimanje za njih je veliko, a konditori tvrde da su Lastini keksići konkurentni čak i onima iz Švicarske, koji se smatraju najboljima na svijetu.

"Uvijek treba hrabrosti, ali hrabre sreća prati. Lasta će samo letjeti više i više. U BiH već imamo zapažene rezultate u prodaji i proizvodnji, ali širit ćemo proizvodnju i tržišta. Cilj nam je izvoz na susjedna tražišta. Kao lastavica, letit ćemo što više mognemo i što dalje”, rekao je Petar Ćorluka.

Uloženo je do sada 20 miliona evra.

”Kupili smo i firmu u Austriji, brend star 110 godina, oni su specijalisti u proizvodnji medenjaka, a njihov glavni tehnolog dolazi u lipnju ovdje, gdje će krenuti proizvodnja medenjaka, koje ćemo izvoziti na zapad, i uvodimo uskoro o treću smjenu”, rekao je Ćorluka.

”Prije sedamdeset godina otvorena je Lasta i to je bio veliki događaj za Čapljinu, međutim ovaj današnji dan je još jedna veća razina. Prije par godina tvornica se ugasila i mi kao lokalna vlast smo puno napravili da se ti ljudi zbrinu. ovo što se danas događa je velika investicija poznatog poduzetnika, moram istaknuti zahvalu svih Čapljinki i Čapljinaca jer već ima mjesec dana kako se krenulo sa probnom proizvodnjom i Čapljina miriše na kekse”, rekao je čapljinski gradonačelnik Smiljan Vidić.

Čapljinsko kulturno umjetničko društvo ”Zora” iz Struga/Gorice otplesalo je Lindžu, a svečanost je pjesmom otvorila klapa iz Trebižata.

Lasta je donirala 10.000 KM Humanitarnoj udruženju ”Cvijet” iz Čapljine, a osim toga odlučili su preurediti njihove prostorije da bi se korisnici udruge mogli uživati u tim prostorima. Takođe, Lasta im je donirala higijenske potrepštine.

Trenutno u Lasti radi nešto više od 100 radnika u dvije smjene, a u fazama koje tek slijede planirana su nova zapošljavanja i povećanje proizvodnje.

Na kraju treba istaknuti kako su iz Laste najavili da će se uskoro na policama naći novi proizvodi, a ujedno su zahvalili svim Čapljinkama i Čapljincima, kao i svim kupcima, na velikoj podršci i zanimanju za lindžo od čokolade, štrudlu od smokve, štrudlu od čokolade…

(Caportal)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije