Privreda

Švedski gigant za 148 miliona dolara kupio zagrebačku firmu

Švedski gigant za 148 miliona dolara kupio zagrebačku firmu
Foto: Nanobit | Švedski gigant za 148 miliona dolara kupio zagrebačku firmu

Švedski proizvođač mobilnih igara Stillfront grupa preuzela je zagrebački Nanobit za 148 miliona dolara ili oko milijardu kuna.

Transakcija će se realizovati u nekoliko faza. Prva od njih je uplata 100 miliona dolara vlasnicima Nanobita i preuzimanje 78 odsto udjela u najvećem hrvatskom proizvođaču igara, piše "Jutarnji list".

U iduće dvije godine Šveđani će kupiti ostatak udjela u Nanobitu po cijeni koja će zavisiti od kretanja dobiti prije kamata, poreza i amortizacije u 2021. i 2022.

Stillfront je jedan od najvećih proizvođača free-to-play igara. U svom portfoliju ima 14 gaming studija širom svijeta. Zapošljava više od 800 radnika, a glavna tržišta su mu SAD, Njemačka, Bliski istok i Sjeverna Afrika te Francuska i Kanada. Sjedište Stillfronta je u Stokholmu, a kompanija je javno izlistana na Nasdaq First North Premier Growth Marketu.

Jorgen Larson, CEO Stillfronta kaže da su s Nanobitom dobili vrlo talentovani tim i mogućnost da se ojačaju u žanru narativnih lifestyle igara.

"Alan i Zoran su u proteklih 12 godina zajedno sa svojim timom u Nanobitu izgradili impresivan gaming studio s čvrstom nišom u uzbudljivom žanru lifestyle igara, a mi se veselimo šta ćemo zajedno s njima raditi na tome da podignemo kompaniju na viši nivo. Osnovni portfelj igara ostvario je impresivan rast tokom prošle godine, a vidimo i snažan potencijal rasta u budućnosti, uključujući i obećavajuće nove igre koje su u razvoj", kaže Larson.

Nanobit su prije 12 godina u Zagrebu osnovali Alan Sumina i Zoran Vučinić bez kapitala, bez kancelarija i samo s dva računara.

Danas je Nanobit sa svojim igrama prisutan u više od 150 zemalja svijeta, zapošljava 125 visokoobrazovanih zaposlenika te je jedan od najpoželjnijih hrvatskih poslodavaca. Nanobitove igre ukupno su preuzete više od 145 miliona puta, a na mjesečnom nivou ih igra više od 10 miliona aktivnih igrača sa svih kontinenata svijeta. Najpopularnije igre su My Story, Hollywood Story i Tabou Stories.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije