Privreda

Svi kontrolisani poslodavci povećali plate

Svi kontrolisani poslodavci povećali plate
Foto: N.N. | Svi kontrolisani poslodavci povećali plate

BANJALUKA - U protekla dva mjeseca Republička inspekcija rada je u okviru svojih nadležnosti izvršila više od 220 provjera koje su se odnosile na obračun i isplate plata, te uvidom u platne liste utvrđeno je da su poslodavci obračunali i iskazali predviđeno povećanje, međutim sindikalci tvrde da je nepravilnosti bilo, ali da ih je teško dokazati.

Izmjenama Zakon o porezu na dohodak, koji je stupio na snagu 1. septembra, definisane su određene izmjene koje se odnose na povećanje neoporezivog dijela plate, a što za cilj ima povećanje plata radnika počevši od avgustovske plate.

U Poreskoj upravi RS kažu da nisu uočili nepravilnosti te po njihovoj evidenciji poslodavci su ispoštovali svoju zakonsku obavezu i nije bilo potrebe za sankcijama.

"Može se zaključiti da je poslovna zajednica u RS ozbiljno i odgovorno shvatila svoju obavezu. Nije bilo ni žalbi radnika na zloupotrebe od strane poslodavaca, osim usmenih zahtjeva u kojima su tražili određena pojašnjenja", kažu u Poreskoj upravi RS.

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavca RS, rekao je da nepravilnosti nije bilo te smatra da je bespotrebno zakomplikovana zakonska procedura oko povećanja plata.

"Većina poslodavaca je povećala platu i više od 30 KM, u najmanju ruku onaj ko nije povećao platu iznad toga ostaće bez radnika. Na svaki mogući način gledamo da povećamo platu te sam uvijek protiv tako rigidnih zakona koji komplikuju onima koji legalno rade. Komplikuje se administracija, jer smo strahovito puno posla imali da bismo izmjenili rješenja zbog 30 KM", rekao je Škrebić.

On je dodao da čisto sumnja da je bilo slučajeva da su neki poslodavci povećavali platu pa onda zahtijevali od radnika da im taj novac vrati.

"To su vjerovatano samo oni koji dižu prašinu ni oko čega i stavaraju jednu veoma ružnu klimu i atmosferu poslodavcima i poslovnom ambijentu", rekao je Škrebić.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, rekla je da je bilo problema kod pojedinih poslodavaca.

"Bilo je problema kod onih koji imaju platu do 550 KM, a da pri tom primalac tog iznosa ima izdržavanih članova porodice, povratom poreza na lična primanja za izdržavanog člana ostao je uskraćen za taj iznos od 30 KM", rekla je Mišićeva.

Dodaje da je takođe bilo problema kod poslodavaca koji dio plate isplaćuju na ruke.

"U formalnom smislu za obračunatu platu preko banke imate dodatnih 30 KM, ali se smanjuju iznosi u kovertama. To je veoma teško dokazati, radnici uglavnom o tome ćute", rekla je Mišićeva.

Inspekcija je kontrolisala i da li su poslodavci zaključili s radnicima izmijenjene ugovore o radu, a u skladu s obrascima ugovora o radu, koje je pravilnikom definisalo resorno ministarstvo.

"U pojedinačnim slučajevima neposredno nakon stupanja na snagu pravilnika utvrđeno je da poslodavci nisu blagovremeno i ažurno izmijenili forme ugovora, te im je naloženo da to učine", kažu u Inspektoratu RS i dodaju da organizuju i zajedničke kontrole s inspektorima Poreske uprave RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije