Privreda

Svjetska banka dobija novog predsjednika

Svjetska banka dobija novog predsjednika
Svjetska banka dobija novog predsjednika

NjUJORK - Svjetska banka danas bi trebalo da dobije novog predsjednika, a prvi put o tome će glasati Izvršni odbor koji broji 25 članova.

Aktuelnom predsjedniku Robertu Zoeliku mandat ističe u junu, a kandidati za njegovog nasljednika su Amerikanac korejskog porijekla Džim Jong Kim i Nigerijka Ngozi Okonjo-Iveala, dok se treći kandidat Kolumbijac Hoze Antonio Okampo pokuvao iz trke, jer je, kako kaže, proces selekcije obična politička farsa.

Od kada je formirana Svjetska banka 1944. godine njen predsjednik, prema nepisanoj konvenciji, uvijek je bio Amerikanac.

Najjače evropske sile i Japan već su najavile da će podržati Kima i zajedno čine 54 odsto glasačkog tijela u Svjetskoj banci, dok SAD ima čak 15,85 odsto glasačkog udjela.

Nigerijski ministar finansija Ngozi Okonjo-Iveala  zvanično ima podršku samo Afričke unije, koja ima 5,9 odsto glasačke moći u Svjetskoj banci.

Ona kaže da se odluka o izboru predsjednika Svjetske banke ne donosi na osnovu zasluga i da će američki kandidat dobiti taj posao.

"Ta funkcija se ne dodijeljuje po zaslugama. To je glasanje sa političkom težinom i udjelom, zbog čega će kandidat iz SAD dobiti tu funkciju", rekla je Okondžo-Iveala.

Iako je Kim nesumnjivi favorit za funkciju predsjednika Svjetske banke, sama činjenica da ima protivkandidata, i to iz zemlje koja ne spada u prvi red svjetskih sila, viđena je kao dobra znak u državama koje su okarakterisane kao nadolazeće ekonomske sile.

"Plijen se više ne dijeli samo u zadimljenim sobama u kojima sjede samo Evropljani i Amerikanci", rekao je ministar finansija Južnoafričke Republike Pravin Gordan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije