Privreda

Svjetsko priznanje Banjalučaninu: Promo-video o ljepotama BiH nominovan za najbolji na svijetu

Svjetsko priznanje Banjalučaninu:  Promo-video o ljepotama BiH nominovan za najbolji na svijetu
Foto: Ustupljena fotografija | Svjetsko priznanje Banjalučaninu: Promo-video o ljepotama BiH nominovan za najbolji na svijetu

Mi stalno maštamo o Kubi, Tajlandu, Baliju i drugim mjestima, a nismo ni svjesni koliko toga ima kod nas da se vidi.

Kazao je ovo za "Nezavisne" Robert Dacešin, Banjalučanin koji je proputovao pola svijeta, a čiji je promo-video o ljepotama Bosne i Hercegovine nominovan od strane Svjetske organizacije filmova za najbolji turistički video.

Njegov video pod nazivom "Zašto Bosna i Hercegovina  može biti broj 1 destinacija na svijetu?" trenutno stoji na više od 200.000 pregleda, a za samo nekoliko dana je dobio više od 32.000 glasova.

"Drago mi je da smo u vremenu kakvo je danas ostali ujedinjeni bar u jednom, a to je da svi volimo našu zemlju", kazao je Dacešin.

Za više od 10 dana znaće se rezultati, a svi se nadamo da će video o Bosni i Hercegovini postati i najbolji turistički video 2022. godine.

Robert Dacešin, koji je naročito popularan zbog svog, inače najčitanijeg, putopisnog bloga je odlučio da Bosna i Hercegovina zaslužuje svoj poseban video u kome će objediniti sve ljepote koje nudi.

"Nakon tačno 80 zemalja, koliko sam obišao, moram biti objektivan i reći da naša spada među najpotcjenjenije u čitavom svijetu", kazao je Dacešin.

Kako kaže, BiH ima mnogo toga čime može da se pohvali, kao što je Nacionalni park Sutjeska i činjenica da na jednom mjestu imamo najočuvaniju prašumu u Evropi, drugi najveći kanjon na svijetu, prekrasni Prijevor i Zelengoru, a nadalje, kako dodaje, imamo divlje konje u Livnu, koji su svjetska atrakcija.

"Mi smo zemlja voda, i treba tako da se predstavljamo. Gotovo je nemoguće zaći u bilo koji dio BiH a da ne vidimo vodopad ili jezero", kazao je on.

Da je naša zemlja potcijenjena, potvrđuje činjenica da ima toliko prirodnih bisera za koje niko ne zna, a takođe nismo ni svjesni da smo bogati čak i pećinama.

Prema njegovim riječima, to su pećine Vjetrenica, Orlovača, Vaganska, Ledenica, Dabar i druge koje su skriveni biseri naše  zemlje.

Nominacija ovog dvanaestominutnog promo-spota Dacešina je, kako kaže, veoma iznenadila, a posebno je zanimljivo to što je jako malo novca u njega utrošeno.

"Video je rađen potpuno o našem trošku i iako sam tražio pomoć nekoliko naših institucija, niko nije želio da pomogne u njegovom finansiranje", kazao je on. Mada, ovo mu je bio samo vjetar u leđa i samo ga je dodatno motivisalo da Bosni i Hercegovini ovaj projekat ostavi kao poklon.

"Pojedine zemlje su snimale svoj promo-video s ogromnim budžetom i ulagale veliki novac, a mi smo svoj uradili iz čiste ljubavi lagano putujući svojim autom po zemlji", zaključuje Decešin.

Samo snimanje spota je, kako priča Decešin, trajalo skoro godinu dana, a u toj godini se desilo mnogo toga.

"Iako sam mnogo toga lijepog vidio, najljepše sjećanje mi je na ljude koje sam upoznao na putu i istinske prijatelje koje sam stekao", kazao je Dacešin.

Sve ovo je krunisano istinskom srećom koju je osjetio kada je saznao za nominaciju, a ljubav s kojom su snimili video se očigledno osjetila i van ekrana, jer su ga ljudi, kako ističe Dacešin, fantastično prihvatili. (Robertov video možete da pogledate i da glasate ovdje)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije