Privreda

Tegeltija: Blokiranje sredstava za RS znači blokadu projekata za BiH

Tegeltija: Blokiranje sredstava za RS znači blokadu projekata za BiH
Foto: Srna/Arhiva | Tegeltija: Blokiranje sredstava za RS znači blokadu projekata za BiH

BANJALUKA, LONDON - Svako uvođenje sankcija vodi u blokadu ne samo dva projekta u Republici Srpskoj, nego svih projekata u Bosni i Hercegovini, rekao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, nakon samita Evropske banke za obnovu i razvoj sa zemljama zapadnog Balkana u Londonu.

Tegeltija je ovo rekao nakon što mu je evropski komesar za proširenje i zvanično saopštio da dva projekta u RS, koja se finansiraju iz sredstava Investicionog okvira za zapadni Balkan, neće biti realizovana sve dok se predstavnici RS ne vrate u bh. institucije, kako prenosi Srna. Podsjećanja radi, riječ je o dijelu koridora 5c kroz RS i cesti od Sarajeva ka Podgorici kraj Foče.

Tegeltija je istakao da RS neće dozvoliti da ti projekti budu blokirani i da ima na raspolaganju dva moguća načina rješavanja problema: da bira nove investitore koji se mogu pronaći za tako važne projekte ili da radi neke svoje nove prioritete, odnosno da odustane od izgradnje na koridoru 5c, a gradi neke druge putne pravce.

"Nadam se da će kod članica EU prevladati shvatanje da blokiranje ekonomskih projekata predstavlja kažnjavanje jednog entiteta i jednog naroda i da to ništa dobro neće donijeti, a pogotovo neće riješiti političku krizu u BiH", rekao je Tegeltija.

On je rekao da je razgovarao sa Varheljijem prije svega o ekonomskom i investicionom planu za zapadni Balkan, ističući da se radi o izuzetno važnom projektu za BiH, od kojeg i građani i privreda imaju velika očekivanja.

Nataša Miletić, portparolka Ministarstva saobraćaja i veza RS, u odgovoru "Nezavisnim" je istakla da Ministarstvo očekuje da će svi projekti biti realizovani onako kako je planirano, uprkos obustavi sredstava iz EU.

"Ministarstvo saobraćaja i veza RS neće dozvoliti blokiranje navedenih projekata koji su od velikog interesa za RS i BiH. Jedan od načina obezbjeđenja neophodnih sredstava za završetak projekata jeste i velika zainteresovanost drugih investitora sa kojima imamo odličnu saradnju i intenzivno razgovaramo o modelima za realizaciju naših strateških projekata. Izgradnja ovih projekata nije samo u interesu RS, već i BiH i EU", naglasila je ona.

Sudeći prema saopštenju iz Savjeta ministara BiH, u EBRD-u postoji raspoloženje da se realizuju svi projekti koji su u planu. Naime, Tegeltija je razgovarao s Odil Rene Baso, predsjednicom EBRD-a, a oboje su izrazili očekivanja da će biti nastavljena realizacija projekata ove evropske finansijske institucije u BiH.

Tegeltija je rekao da je EBRD jedan od najvećih investitora u BiH sa trenutno aktivna 93 projekta i aktivnim portfeljom od 1,3 milijarde evra.

"Ti projekti su u fazi realizacije. Jako smo zainteresovani za nastavak ove saradnje, prije svega za završetak važnih drumskih saobraćajnica, željezničkog saobraćaja, ali i projekata u oblasti energetike. Očekujemo da svi projekti budu realizovani predviđenom dinamikom i punu uključenost EBRD-a u Ekonomski investicioni plan za zapadni Balkan koji nosi značajna grant sredstva", dodao je Tegeltija.

Varhelji se tokom samita nije javno izjašnjavao o blokiranju sredstava za RS, već je istakao da je realizacija projekata EU u regionu važna za zapadni Balkan, posebno u svjetlu trenutne krize u Ukrajini.

"EBRD će ostati krucijalni partner u budućnosti, posebno pri implementiranju našeg Ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan vrijednog 30 milijardi evra. Pokrenuli smo prvi investicioni paket od 21 projekta u vrijednosti od 3,2 milijarde, a EBRD je pripremio 10 projekata", rekao je on.

Podsjećanja radi, EU je odobrio grant od ukupno devet milijardi evra za zapadni Balkan u narednih sedam godina, a ostatak novca bi došao iz javno-privatnog partnerstva, pri čemu EBRD igra važnu ulogu.

Nakon samita Tegeltija je prisustvovao prijemu kod Borisa Džonsona, britanskog premijera, koji je ugostio sve lidere zapadnog Balkana prisutne na samitu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije