Privreda

Telegram kažnjen, a investitorima vraća više od 1,2 milijardi dolara

Telegram kažnjen, a investitorima vraća više od 1,2 milijardi dolara
Foto: Pexels.com | Telegram kažnjen, a investitorima vraća više od 1,2 milijardi dolara

Veliki san o kriptovaluti Pavela Durova za njegovu uslugu slanja poruka Telegram završava se građanskom nagodbom u iznosu od 18,5 miliona dolara sa američkom Komisijom za hartije od vrednosti (SEC) i obećanjem da će vratiti više od 1,2 milijarde dolara koje su investitori uložili u njegov digitalni token TON.

Nagodbom se završava višemjesečna pravna bitka između kompanije i regulatornih organa. Oktobra 2019. godine SEC je podnio žalbu protiv Telegrama tvrdeći da je kompanija prikupila kapital prodajom 2,9 milijardi Grama za finansiranje svog poslovanja. U maju Telegram je objavio da gasi inicijativu TON.

"Novi i inovativni biznisi su dobrodošli da učestvuju na našim tržištima kapitala, ali to ne mogu učiniti kršeći zahtjeve za registracijom saveznih zakona o hartijama od vrednosti. Ova nagodba zahtijeva da Telegram vrati sredstva investitorima, izriče značajnu kaznu i zahtjeva da Telegram obavijesti o budućim digitalnim ponudama", rekla je Kristina Litman, šefica SEC Enforcement Division’s Cyber Unit, u izjavi.

Argument regulatornog organa je da Telegram nije slijedio pravila. Da je radio sa regulatornim organom umjesto što je pokrenuo ponudu tokena bez ikakvog nadzora, ishod bi mogao biti drugačiji, prema SEC-u.

"Lijekovi koje smo primijenili pružaju značajno olakšanje investitorima i štite retail investitore od budućih ilegalnih ponuda Telegram-a", rekla je Lara Šalov Mehraban, saradnica regionalnog direktora regionalne kancelarije u Njujorku.

(pcpress.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije