Privreda

Testnu dionicu aerodroma u Bihaću grade i vikendom

Testnu dionicu aerodroma u Bihaću grade i vikendom
Foto: N.N. | Testnu dionicu aerodroma u Bihaću grade i vikendom

BIHAĆ - U toku su radovi na izradi testne dionice poletno-slijetne staze budućeg aerodroma u Bihaću u dužini od 300 metara, a vrijednost ovog projekta iznosi dva miliona maraka i finansira se sredstvima koje je osigurala Vlada FBiH.

Prema riječima Elvedina Sedića, v.d. direktora preduzeća "Aerodrom" Bihać, realizacija ovog projekta usmjeriće njihove aktivnosti ka odabiru konačne varijante izgradnje buduće piste.

"Za ovakav postupak smo se opredijelili kako bismo dobili povratnu informaciju za koju od dvije varijante da se odlučimo. Imamo jednu skuplju i drugu jeftiniju, i moramo se opredijeliti između njih, s tim da bi mogućnost uštede iznosila i do 10 miliona maraka ukoliko bude izvodljiva jeftinija varijanta", istakao je Sedić.

Prema njegovim riječima, pomenuta testna dionica biće inkorporirana u buduću aerodromsku pistu. Dodao je kako se građevinski radovi obavljaju u dvije smjene, pa i u danima vikenda, kako bi se ispoštovao dogovoreni vremenski rok od 45 dana za završetak ovih aktivnosti.

Inače, za potrebe izgradnje aerodroma u Bihaću Vlada Federacije BiH je u ovoj godini osigurala 3,5 miliona maraka, a sem pomenutih aktivnosti, ovim novcem biće nastavljena eksproprijacija privatnog zemljišta. U protekle dvije godine eksproprijacijom je ukupno obuhvaćeno 260.000 metara kvadratnih zemljišta i u te svrhe je potrošeno dva miliona maraka.

Vlada Federacije BiH, koja je najveći finansijer ovog projekta, do sada je, skupa s pomenutim sredstvima, izdvojila ukupno osam miliona maraka za potrebe izgradnje aerodroma. U finansiranju sudjeluju i gradske vlasti, koje plaćaju materijalne troškove i lične dohotke zaposlenih u preduzeću, koje je nosilac cijelog projekta.

Tokom izrade glavnog i izvedbenog projekta budućeg aerodroma pokazalo se da on neće biti jeftiniji od 50 miliona maraka i da će se u narednom periodu morati pronaći efikasan model njegovog finansiranja. Priča o izgradnji aerodroma u Bihaću pokrenuta je prije nešto više od tri godine, a zamisao je da se sadašnji sportski aerodrom u naselju Golubići, nekoliko kilometara od Bihaća, preuredi i prilagodi civilnom saobraćaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije