Privreda

Todorić: Lex Agrokor pogoduje isključivo ličnim interesima

Todorić: Lex Agrokor pogoduje isključivo ličnim interesima
Foto: N.N. | Todorić: Lex Agrokor pogoduje isključivo ličnim interesima

Osnivač i bivši predsjednik Uprave Agrokora pod istragom Ivica Todorić u novoj je objavi na svom blogu ustvrdio kako je sve što su Vlada i svi Agrokorovi dionici dobili Lex Agrokorom - isključivo pogodovanje ličnim interesima kroz sve vidljivija kriminalna djela, a da Ante Ramljak, koji bi trebao štititi Agrokorove vrijednosti, javno ih uništava.

"Naime, prezentacija posebnog povjerenika Ante Ramljaka 20. prosinca nije samo skandalozna, protuzakonita i kriminalna, već je i sama po sebi dokaz toga kriminala jer je izrečena pred javnošću. Riječi čovjeka koji je pisao Lex Agrokor, a danas ga provodi, potvrđuju da je sve što su Vlada i svi Agrokorovi dionici dobili Lexom - isključivo pogodovanje osobnim interesima kroz sve vidljivija kriminalna djela. A Ramljak, koji bi trebao štititi Agrokorove vrijednosti, javno ih uništava", ustvrdio je Todorić u nedjelju na svom blogu.

Citirajući dvije Ramljakove izjave, Todorić ga proziva da je posljedica njegovih izjava da su dionice Agrokor grupe pale na rekordno nizak nivo te su praktički obezvrijeđene a to je otvorilo prostor špekulantima koji su u kratkom roku na račun malih dioničara pet puta zaradili. "Nažalost, ulaganje u dionice i trgovanje na burzi vrlo je rizičan posao. Prema ovoj strukturi nagodbe, dioničari Leda i svih drugih kompanija iz sustava Agrokor, ovim gube u potpunosti vrijednost svojih dionica“ izjava je izvanrednog povjerenika Agrokora Ante Ramljaka zbog koje je većini malih dioničara pao mrak na oči. I gostujući u emisiji RTL Direkt u oktobru Ramljak je rekao još jednu „spasonosnu“ izjavu - 'Morat ćemo otpisati 70 posto dugova, a nagodba će uspjeti 100 posto'", podsjeća osnivač i bivši predsjednik Uprave Agrokora pod istragom. 

 "Za puno blaže prijestupe od ovoga, a ne za ovakvo neviđeno javno istupanje Ramljaka, epilog može biti samo sudska osuda", ističe Todorić navodeći da je takvih primjera mnogo.

 "Tako je Sean Stewart, koji je radio u JPMorgan Chase & Co, a osudila ga je američka sutkinja Taylor nazvavši u presudi odavanje informacija "nečuvenim". No, Hrvatska je zemlja u kojoj su požari "atraktivni i interesantni", a za Ramljaka i njegove kriminalne radnje premijer kaže "ne vjerujem da je to nešto tako dramatično". Drugi primjer američkog biznismena Gupte, bivšeg partnera u McKinseyu, koji je takođe zbog trgovanja povlaštenim informacijama i manipulaciju tržištem kapitala osuđen je na kaznu zatvora. Trgovanje povlaštenim informacijama sankcioniše se u svim zemljama svijeta jer je to izravna prijetnja stabilnosti svakoj ekonomiji. U Hrvatskoj to nije tako, u Hrvatskoj se samo donese Lex Plenković i interesne grupe javno čine što ih je volja. No, ne zadugo", poručuje Todorić. (24sata.hr)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije