Privreda

Tramp: Nadam se napretku trgovinskog sporazuma sa EU

Tramp: Nadam se napretku trgovinskog sporazuma sa EU
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Tramp: Nadam se napretku trgovinskog sporazuma sa EU

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je danas da je čuo kako je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen "vrlo težak pregovarač", ali da se nada da će SAD i Evropska unija moći da ostvare napredak u pregovorima o novom trgovinskom sporazumu.

"Sjajno je biti sa predsjednicom Evropske komisije i ženom koja je, moram da kažem, veoma poštovana i čujem vrlo težak pregovarač, što je za nas loša vijest '''', rekao je Tramp novinarima uoči sastanka s njom na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, prenosi agencija AP.

"Trgovina odmah i sporazum između nas i jezgra Evrope je nešto što bismo svi želimo da možemo da sklopimo", naveo je on.

Američka agencija dodaje da je ovo bio prvi susret fon der Lajenove sa Trampom, koji je imao mnogo nesuglasica s Evropom oko poreske i trgovinske politike, uključujući novi digitalni porez Francuza koji američki tehnološki giganti, kao što su Amazon i Gugl, moraju da plaćaju.

"Mislim da ono što nikada ne bi trebalo da zaboravimo jeste da imamo dugu istoriju zajedničkih rudimenata, mnoštvo poslovnih ugovora, prijateljstvo", rekla je fon der Lajen, dodajući da su američki i evropski narod dobri prijatelji i da to treba nadograđivati.

Trampu je "trn u oku" francuski digitalni porez zbog kojeg je njegova administracija najavila planove o uvođenju kaznenih carina do 100 odsto na uvoz sira, vina i drugih francuskoh proizvoda, na šta je Pariz zaprijetio da će uzvratiti udarac. Tramp takođe pokušava dobije trgovinske ustupke od Evropske unije, preteći joj tarifama na uvoz njemačkih automobila, uključujući BMW i Mercedes-Benc, dodaje AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije