Privreda

Tramp i Đinping traže rješenje za ZTE

Tramp i Đinping traže rješenje za ZTE
Foto: Ilustracija | Tramp i Điniping traže rješenje za ZTE

VAŠINGTON - Američki predsjednik Donald Tramp rekao je da s kineskim kolegom Si Đinpingom radi na rješenju koje će velikoj kineskoj telekomunikacionoj kompaniji ZTE, koja je pod američkim sankcijama, omogućiti "brz nastavak poslovanja".

"Ministarstvo trgovine dobilo je naredbu da to omogući!", objavio je na Twitteru američki predsjednik u vezi s rješenjem za ZTE čije je poslovanje ozbiljno narušila odluka koju je Trampova administracija donijela sredinom aprila o sedmogodišnjoj zabrani izvoza američkih dijelova toj telekomunikacionoj kompaniji.

Čini se da je američki predsjednik ovim najavio otvaranje u vezi s pitanjem kompanije ZTE ocijenivši da je zbog te krize "izgubljeno previše radnih mjesta u Kini".

U srijedu je ZTE, koji je 2017. ostvario promet od 108 milijardi dolara, objavio da je "prekinuo glavnu djelatnost" nakon američke odluke koja ugrožava i sam opstanak kompanije.

ZTE, najveća kompanija za razvoj infrastrukture 5G (superbrzi mobilni internet) u Kini, s više od 74.000 zaposlenih, veoma je zavisna od elektroničkih dijelova koje kupuje u SAD-u.

Američka administracija optužuje ZTE da nije poštovala trgovinski embargo, zbog čega su joj uvedene sankcije.

Slučaj ZTE se događa dok vlada napetost između SAD-a i Kine te prijeti trgovinski rat dviju zemalja zbog mogućih američkih carina, dok je SAD nezadovoljan prije svega zbog izdašnih subvencija kineske države strateškim sektorima.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije