Privreda

Tramp naredio američkim kompanijama da napuste Kinu

Tramp naredio američkim kompanijama da napuste Kinu
Foto: Tanjug/AP | Tramp naredio američkim kompanijama da napuste Kinu

VAŠINGTON - Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je u petak da je naredio američkim kompanijama da napuste Kinu, nakon što je Peking najavio uvođenje carina na američku robu vrijednu 75 milijardi dolara, raspirijući trgovinski rat između dvije najveće svjetske ekonomije.

Tramp je na Twitteru najavio da će na najnoviji kineski potez odgovoriti kasnije u petak.

Predsjednik se sredinom dana susreo sa zvaničnicima zaduženima za trgovinu, rekao je Reutersu visoki funkcioner Bijele kuće.

"Ne trebamo Kinu i iskreno govoreći bilo bi puno bolje bez njih. Ogroman novac koji je Kina zaradila i ukrala od Sjedinjenih Američkih Država, godinu za godinom, decenijama, mora prestati!", napisao je Tramp na Twitteru, prenosi "Al Jazeera Balkans".

Nejasno je po kojem zakonu bi Tramp mogao da naredi američkim kompanijama da prekinu svoje poslovanje u Kini ili da prestanu da nabavljaju određene proizvode iz te zemlje.

"Našim snažnim američkim kompanijama je stoga naređeno da odmah počnu tražiti zamjenu za Kinu, uključujući da se vrate kući i svoje proizvode prave u SAD-u", dodao je.

Tramp je takođe rekao da je američkim poštanskim kompanijama, poput FedEx-a, Amazona, UPS-a i Američke pošte naredio da potraže i prekinu dostavu svih pošiljaka koje sadrže opioid fentanil u SAD-u.

Trampov zahtjev odbijen

Privredna komora SAD-a odbacila je poziv predsjednika Trampa američkim kompanijama da "odmah počnu da tragaju za alternativom kineskom tržištu" usljed tenzija između dvije najveće ekonomije nakon najave Pekinga da će uvesti tarife na uvoz američke robe vrijedne 75 milijardi dolara.

Komora je pozvala administraciju predsjednika Trampa i Kinu da se vrate pregovorima o zaključivanju sporazuma koji bi riješio problem sa transferom tehnologije, primjenom intelektualnog vlasništva, pristupom tržištu i globalno štetnim uticajem kineskih domaćih subvencija.

Nacionalna federacija malih trgovaca saopštila je da bi bilo nerealno da oni napuste Kinu.

Federacija je napomenula da njene članice dugo šire svoj lanac snabdijevanja i da bi pronalaženje alternative bilo skupo i trajalo godinama.

"Nerealno je da američki trgovci na malo napuste drugu privredu na svijetu",rekao je član David Frenč i dodao da prisustvo američkih malih trgovaca u Kini omogućava da dođu do kineskih kupaca, a takođe i da razviju prekomorska tržišta.

Kina je u petak najavila da će u znak odmazde uvesti carine na američku robu vrijednu 75 milijardi dolara, prvi put i na sirovu naftu.

Peking će od početka septembra, odnosno sredine decembra, uvesti carine u rasponu od pet do 10 odsto na 5.078 proizvoda iz SAD-a, uključujući soju, sirovu naftu i male avione.

Najavljene su i 25-odstotne carine na uvoz automobila iz SAD-a, te 5-odstotne carine na uvoz automobilskih dijelova koje će stupiti na snagu 15. decembra.

Odmazda je to Pekinga na poteze Trampa koji je ranije uveo visoke carine na kineski uvoz u vrijednosti 250 milijardi dolara i najavio dva nova kruga carina na dodatnih 300 milijardi dolara kineskog uvoza, početkom septembra i sredinom decembra, uključujući mobilne telefone, laptope, odjeću i igračke.

Eskalacija trgovinskog sukoba dvije vodeće privrede svijeta potpiruje strah od moguće recesije u SAD-u.

Carine su već zakočile globalnu trgovinsku razmjenu i ekonomski rast i u SAD-u i u Kini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije