Privreda

Traže da se željeznica i rudnici oslobode plaćanja putarine na dizel

Traže da se željeznica i rudnici oslobode plaćanja putarine na dizel
Foto: Pixabay | Traže da se željeznica i rudnici oslobode plaćanja putarine na dizel

SARAJEVO - Vlada Federacije BiH donijela je danas na sjednici, na prijedloge federalnih ministarstava energije, rudarstva i industrije i prometa i komunikacaja, dvije odluke kojim su utvrđeni prijedlozi Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH za oslobađanje plaćanja putarine za dizel goriva u 2024. godini rudnicima u Federaciji BiH i Javnom preduzeću Željeznice FBiH d.o.o. Sarajevo.

"Jednom odlukom je zatraženo oslobađanje od plaćanja putarine Željeznicama FBiH na dizel goriva koja se koriste za pogon šinskih vozila u 2024. godini i to u količini od 2.888.427 litara, dok se drugom odlukom UO UIO BiH predlaže oslobađanje rudnika u Federaciji BiH od plaćanja putarine na dizel na ukupnu količinu od 35.121.058 litara za 2024. godinu namijenjenim za proizvodnju", saopšteno je iz Vlade FBiH, prenosi Fena.

Vlada je donijela na prijedlog pomenutog ministarstva i dvije odluke o izboru korisnika sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2023. godinu ovom ministarstvu iz Tekućih transfera i drugih tekućih rashoda za uvezivanje radnog staža za ukupno 76 radnika Krivaja u stečaju, Vitezit u stečaju, Željezare Zenica d u stečaju, zatim Aluminija i Krivaje Mobel Zavidovići u stečaju od 1.041.405 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije