Privreda

Trebinje očekuje Samit energetike sa vrhunskim stručnjacima

Trebinje očekuje Samit energetike sa vrhunskim stručnjacima
Foto: Arhiva | Trebinje očekuje Samit energetike sa vrhunskim stručnjacima

TREBINJE - Deset dana od početka Samita energetike u Trebinju, prema planiranom programu, jasno je da će ovo, peto po redu okupljanje stručnjaka iz oblasti energetike, biti i po sadržaju i po listi učesnika najpotpunije i najraznovrsnije do sada.

Svoje učešće na sedam panela  i u pratećim razgovorima “jedan na jedan “ potvrdili su neki od najeminentnijih stručnjaka u naučnom i poslovnom sektoru.

"Iz godine u godinu nastojimo da ljestvicu podignemo na viši nivo. Tako će biti i ovog puta, jer smo se potrudili da okupimo što više vrhunskih stručnjaka iz raličitih oblasti. Između ostalog, učesnici SET-a moći  će da čuju stavove i mišljenja direktora čak sedam elektroprivreda regiona, i to na prvom panelu na temu povezanosti i saradnje elektroprivreda, koji će moderirati uvaženi profesor dr. Nikola Rajković. Na ovom panelu govoriće i  Frančesko Кorbo, čelni čovjek  Odsjeka Energije Evrope za zapadni Balkan i Hrvatsku pri Evropskoj banci za obnovu i razvoj", istakao je direktor Samita energetike Aleksandar Branković.

Među stručnjacima  koji će govoriti  o važnim i aktuelnim temama u energetskom sektoru, najavljena je i Jovanka Atanacković, bivši državni sekretar za energetiku Republike Srbije koja je sada državni menadžer za razvoj projekata "CWP energy", jedne od najvećih svjetskih kompanija koja investira u obnovljive izvore energije.

"Naravno da će tu biti i vodeći stručnjaci iz Energetske zajednice, Naida Taso i  Jasmina Trhulj, diskutovaće se na temu tržišta električne energije. Moram pomenuti i Juliju Sabo iz “Aurora Energy  research” , Slobodana Latinovića iz Erste banke iz Beča, Miloša Mladenovića iz konsultatnstve kuće SEEPX. Uglavnom, potrudili smo se da iz svake oblasti  imamo najbolje stručnjake koji znaju i imaju šta da kažu  o određenoj temi”, najavio je Branković.

Na jednom od  sedam panela raspravljaće se i o sajber-sigurnosti, gdje će poseban gost biti Dragan Davidović, direktor kompanije "Кasperski" za istočnu Evropu koja je vodeća  u obalsti sajber- sigurnosti na globalnom novou. 

Jedna od tema biće i gasifikacija  i izgradnja gasnih elektrana, uz učešće  Timura Kiseljeva iz "Gazprom Energo Holdinga", Milana Terzića iz “MET grupe”, i Aleksandara Ivankovića iz "Optima grupe",  a  o prozjumerima i zakonskim rješenjima i upravljanju solarnim elektranama govoriće ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH Srđan Amidžić, stručnjak za upravljanje obnovljivim izvorima energije Željko Marković te vlasnik kompanije ETMAX , Siniša Maksimović.

Peti Samit energetike u Trebinju biće održan od 20. do 22. marta, a očekuje se prisustvo oko hiljadu učesnika i gostiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije