Privreda

Trebinje okupilo stotinak turističkih kompanija zemalja zapadnog Balkana

Trebinje okupilo stotinak turističkih kompanija zemalja zapadnog Balkana
Foto: Ustupljena fotografija | Trebinje okupilo stotinak turističkih kompanija zemalja zapadnog Balkana

BANJALUKA - Turističke organizacije cijelog regiona se radi boljeg poslovanja moraju što više umrežiti i zajednički promovisati svoje potencijale, kreirajući na taj način jedinstven zajednički turistički proizvod, zaključeno je na konferenciji u Trebinju, na kojoj je učestvovalo stotinak turističkih kompanija zemalja zapadnog Balkana.

Konferenciju je organizovala Spoljnotrgovinska komora BiH, u saradnji sa komorskim investicionim forumom ove regije, s ciljem upoznavanja i umrežavanja turističkih radnika iz BiH i regiona.

"Sve grane privrede imaju interes da se turizam razvija, a kao ključna grana privrede traži od donosilaca odluka da definišu zakonske propise i rješenja u cilju rasterećenja privrede", rekao je predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić.

On je podsjetio da zemlje regiona daju različite vidove podsticaja turističkim radnicima, navodeći da su podsticaji za turizam i glavna tema panelista.

Načelnik Odjeljenja za turizam, poljoprivredu i preduzetništvo grada Trebinja Bojan Vučurević je istakao da se mnogo očekuje od prijedloga panelista jer od integrisanog turističkog proizvoda u BiH zavisi i napredak ove privredne grane.

"Rezimirane su i šanse i prednosti koje Trebinje ima u tome, ali je pomenuta i 'Hercegovačka kuća' kao destinacija koja je pobijedila u takmičenju top 100 destinacija", kaže Vučurević i dodaje da su u "Hercegovačkoj kući" povezani mali poljoprivredni proizvođači iz Hercegovine i da je za četiri godine opravdala svrhu i ulogu.

On je dodao da je naša šansa u proizvodnji zdrave hrane.

Sastanku je ispred Privredne komore Srbije prisustvovao Marko Mandić, rukovodilac Centra za Komorski investicioni forum zapadnog Balkana, koji je rekao da se zajedno sa privrednim komorama regiona radi na stvaranju zajedničkog privrednog tržišta.

"Stvaranje zajedničkog tržišta je nešto što donosi korist svim našim kompanijama i doprinijelo bi stvaranju zajedničkog turističkog regionalnog proizvoda", zaključio je Mandić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije