Privreda

Treći talas štrajkova širom Francuske

Treći talas štrajkova širom Francuske
Foto: Pixabay | Treći talas štrajkova širom Francuske

PARIZ - Javni prevoz, škole i isporuke rafinerija u Francuskoj obustavljeni su danas zbog trećeg talasa štrajkova širom zemlje protiv planova predsjednika Emanuela Makrona da poveća starosnu granicu za odlazak u penziju.

Vlada je saopštila da radnici moraju da rade dvije godine duže, odnosno do 64 godine života, kako bi omogućili funkcionisanje budžeta.

AFP javlja da štrajk ugrožava snabdijevanje strujom i gorivom.

Snabdijevanje električnom u zemlji smanjeno je za 3,7 gigavata zbog pada proizvodnje u dva nuklearna reaktora i nekoliko termoelektrana, prenijeli su mediji, pozivajući se na podatke dobavljača električne energije EDF. U hidrauličnim elektranama nisu prijavljeni nikakvi poremećaji, ali je EDF najavio štrajk za četvrtak, 9. februar.

U međuvremenu, francuske rafinerije su takođe prijavile probleme zbog štrajka. Kompanija "Totaleneržis" saopštila je da je došlo do prekida u isporuci naftnih derivata. Međutim, do sada nisu zabilježene nestašice na benzinskim pumpama i nivo snabdijevanja je uglavnom zadovoljavajući.

Francuska vlada je ranije ovog mjeseca predstavila svoj plan penzione reforme, kojim će se povećati starosna granica za odlazak u penziju za većinu francuskih radnika sa sadašnjih 62, najniže u EU, na 64, i povećati ukupan broj godina koje ljudi moraju da rade da bi se kvalifikovali za punu penziju.

Ankete pokazuju da se većina stanovništva, preko 60 odsto, protivi reformi, a francuski radnički sindikati tvrde da će promjene u stvari kazniti ljude koji su počeli da rade u mladosti ili su radili na fizički zahtjevnim poslovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije