Privreda

Trgovci u RS za razgovor o cijeni struje

Trgovci u RS za razgovor o cijeni struje
Foto: Ilustracija | Trgovci u RS za razgovor o cijeni struje

BANJALUKA - Najveći trgovinski lanci u Republici Srpskoj ne žele da potpišu nove ugovore o snabdijevanju električnom energijom jer smatraju da poskupljenje nije opravdano te da trgovinska djelatnost podnosi najveći teret povećanja cijena. Prema njihovim kalkulacijama, struja će biti skuplja i do 60 odsto.

Poručuju kako će bilo kakvo poskupljenje električne energije, što je inače drugi po veličini trošak koji plaćaju, direktno uticati na poskupljenje robe te da ugovore neće potpisati po cijenu prekida snabdijevanja.

"Apelujemo na Vladu RS da se ponovo uključi kao medijator, kako bismo spriječili nepoželjna poskupljenja robe široke potrošnje ka krajnjim potrošačima, te da se sektor trgovine tretira kao i svi drugi sektori privrede u RS. Takođe, apelujemo na 'Elektroprivredu RS' da ne isključuje struju trgovinskim lancima u RS bez smislenog dijaloga na ovu temu, s obzirom na to da bi gašenje rashladnih tijela i komora u marketima prouzrokovalo izrazito veliku materijalnu štetu", rekli su predstavnici trgovinskog sektora.

U dopisu koji su trgovci uputili Vladi,  "Elektroprivredi RS" i Privrednoj komori RS naveli su kako bi se uvećanje cijene električne energije odrazilo na poslovanje i smanjenje broja radnika, plata i ukidanje poslovnih jedinica.

Dodaju kako su u prethodnom periodu usljed povećanog odlaska radnika u druge zemlje bili prinuđeni da značajno povećaju plate radnika, a da pritom nisu povećavali marže.

Strahuju i kako će se zbog poskupljenja u pitanje dovesti i redovna uplata poreza i doprinosa te ostalih naknada.

Svoj potpis na dopis su stavili privredni subjeki i trgovinski lanci "Tropic", "Bingo", "Centrum", "Fructa Trade", "Leburić komerc",  "Đurić MBB", "Market AS", "Samoposluge Đurić" i "Sara".

U pitanju su privrednici koji zapošljavaju ukupno 10.000 radnika i snabdijevaju 90 odsto građana Republike Srpske robom široke potrošnje.

Inače, početkom ove sedmice u Privrednoj komori RS su predstavnici privrednika i Vlade na čelu s premijerom Radovanom Viškovićem postigli svojevrsni kompromis prema kojem će struja za najveće potrošače poskupjeti sa 31,3 na 35 evra po megavat času, ali da se cijene neće mijenjati u narednih 16 mjeseci.

Ostali potrošači su svrstani u šest razreda, a prema tvrdnjama privrednika iz sektora trgovine oni su u najnepovoljnijem položaju kada su nove cijene u pitanju.

U Privrednoj komori Republike Srpske su nam kratko rekli kako će o ovoj problematici u ponedjeljak organizovati sastanak s predstavnicima veletrgovaca. Iz "Elektroprivrede RS" nismo uspjeli dobiti komentar na ovu temu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije