Privreda

Tri poljske kompanije žele da proizvode u Srbiji

Tri poljske kompanije žele da proizvode u Srbiji
Foto: Image by Janno Nivergall from Pixabay | Tri poljske kompanije žele da proizvode u Srbiji

VARŠAVA - Tri kompanije iz Poljske zainteresovane su da pokrenu proizvodnju u Srbiji, izjavio je počasni konzul Srbije u Poljskoj i vlasnik preduzeća "CINI" Ranko Tomović i ocijenio da privredna saradnja Srbije i Poljske u poslednjih šest-sedam godina ide uzlaznom putanjom.

Tomović je rekao da se jedna od tih kompanija bavi proizvodnjom kablova visokih napona, dok jedna proizvodi kobasice.

"Jedna od tih kompanija je zainteresovana da u Srbiji proizvodi i izvozi za rusko tržište, jer naša zemlja ima ugovore o slobodnoj trgovini", rekao je Tomović novinarima iz Srbije u Varšavi, gde se sastao sa minsitrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem.

Dodao je da 395 kompanija iz Srbije izvozi na tržište Poljske, a da 3.890 srpskih kompanija uvozi iz Poljske, ali ističe da taj rezultat može da se popravi u narednih nekoliko godina.

Tomović je kazao da je 2016. godine međusobna trgovinska razmena Poljske i Srbije prešla milijardu evra, dok je u 2020. godini pandemije iznosila 1,328 milijardi.

"Poljaci su nam 200 miliona evra više prodali nego što smo mi njima, ali dobro je što je 16,7 odsto porastao izvoz Srbije na poljsko tržište. Može se uraditi još mnogo toga i o tome ću razgovarati sa ministrom, mnogo toga možemo uraditi zajednički sa Privrednom komorom i sa velikim kompanijama koje imaju interes da dođu na tržište Poljske", rekao je Tomović.

Dodao je da prostora za unapređenje saradnje ima u agrarnoj privredi i autoindustriji, navodeći da se u značajnom procentu iz Srbije u Poljsku izvoze autodelovi, gume i druge komponente.

Kako je rekao, posljednjih godina poljske kompanija su usmjerene na zdravu hranu i da uvoze iz Srbije maline, kupine, višnje i kukuruz.

"Ponosan sam kada objašnjavam poljskim privrednicima da je u Srbiji GMO proizvodnja zakonom zabranjena i vidim da je veliko ineteresovanje za naše prehrambene proizvode poslednje dve-tri godine", naveo je.

Primjetno je, kaže, da su i srpski privrednici iz godine u godinu sve više zainteresovani da izvoze na tržište Poljske od 39 miliona stanovnika.

"Mislim da je sjajna perspektiva pred nama i da u naredne dve godine možemo dostoći i dve milijarde evra trgovinske razmene", naveo je Tomović, čije se preduzeće u Poljskoj bavi proizvodnjom elektronike, električnih grejača, farmaceutskih i drugih proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije