Privreda

Pratite nas na Google news

Trinaesta plata pusti san

Trinaesta plata pusti san
Trinaesta plata pusti san
Renata Kasagić

BANJALUKA, PRIJEDOR - Kao nagradu za dobar rad i zalaganje na poslu tokom cijele godine, zaposleni bi trebalo da dobiju trinaestu platu, ali zbog ekonomske krize baš su rijetki u BiH oni koji će biti nagrađeni.

Radnici firme "Austronet" iz Kozarca, kod Prijedora, koja se bavi izradom mreža za različite potrebe, odnosno reklamne mreže za teniske terene te zaštitne mreže u građevinarstvu, jedni su od rijetkih srećnika koje je ove godine već obradovala trinaesta plata, a dobiće i premiju od 300 KM.

"Do sada smo isplaćivali čak 14 plata, ali pošto naša država kažnjava radnike tako što njihovom poslodavcu nametne sve poreske obaveze i na tu nagradnu platu, koja bi trebalo da bude oslobođena poreza, ove godine smo se odlučili da tu 14 platu isplatimo u vidu premije", kaže Enes Kahribegović, direktor "Austroneta".

Saša Trivić, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kaže da odavno nije čuo da je neko isplatio dodatnu platu.

"U Srpskoj o ovoj vrsti nagrade zbog teške ekonomske situacije se ne može govoriti. Kod nas je takva praksa da će poslodavac prije pomalo povećavati platu u toku godine nego uplatiti u komadu novogodišnji bonus", smatra Trivić, dodajući da poslodavci gledaju da novac ulože u tehnologiju jer su firme na našim prostorima tehnološki zaostale.

Nina S. iz Gradiške, radnica, kaže da trinaestu platu za vrijeme svog devetogodišnjeg radnog iskustva nije nikad primila, te da je ona samo pusti san.

"Dobro je da nam isplaćuju i ovih dvanaest, jer danas važi princip: 'Ako ti se ne sviđa da radiš pod određenim uslovima, onda idi'", kaže ona.

Tane Peulić, predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva RS, tvrdi da su do prije tri godine dva preduzeća isplaćivala trinaestu platu, ali da danas nijedno preduzeće iz ove oblasti u RS ne isplaćuje dodatni bonus. Radnike više ne nagrađuju za rad, kaže, već im se isplaćuje ono što zarade.

Velka Odžaković, generalni sekretar Saveza sindikata RS, kaže da na Zapadu redovno isplaćuju novogodišnju platu radnicima za uspješno poslovanje firme, što pokazuje svijest vlasnika kapitala o tome da će zadovoljan radnik bolje raditi nego nezadovoljan, dok kod nas rijetki daju ikakve novčane bonuse za zaposlene.

"Ako poslodavac ostvari dobar rezultat i pozitivno posluje, radi motivacije radnika trebao bi ga nagraditi. Iako nije kolektivnim ugovorom predodređena njena isplata, nije ni zabranjena", ističe Odžakovićeva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije