Privreda

Trninić: Jedino Pelješac može ugroziti most na Savi

Trninić: Jedino Pelješac može ugroziti most na Savi
Foto: N.N. | Trninić: Jedino Pelješac može ugroziti most na Savi
Dejan Šajinović

BANJALUKA - Ako ponovo između Hrvatske i BiH izbiju problemi u vezi s izgradnjom pelješkog mosta, izgradnja mosta na Savi kod Gradiške ponovo bi mogla biti u teškoćama, rekao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS.

U suprotnom, odnosno ako problema ne bude, Trninić očekuje da više neće biti odugovlačenja te da će raspisivanje tendera za izvođača radova početi u avgustu.

"Kao što i vi znate, Hrvatska je završila eksproprijaciju zemljišta za prilazne puteve. Naš most uvrstili su u svoja četiri najvažnija projekta. Samo da ne bude problema zbog Pelješca, to je jedino zbog čega malo brinem", rekao je Trninić.

Ismir Jusko, ministar transporta i komunikacija BiH, kaže da je i dalje uvjeren da će se most uskoro početi graditi i da je bh. strana zajedno s predstavnicima EU i Hrvatske učinila sve da projekat konačno počne.

"U cilju ubrzanja realizacije projekta zaključeno je da će se aktivnosti pripreme tenderskog dokumenta nastaviti paralelno s aktivnostima u vezi s izdavanjem građevinske dozvole. Trenutno se radi na usuglašavanju nacrta dokumentacije za nabavku građenja te raspodjela nadležnosti i obveza u pripremi javne nabavke za usluge nadzora nad građenjem predmetnog projekta. 'Hrvatske ceste' d.o.o. su ishodile izmjene i dopune lokacijske dozvole mosta preko Save kod Gradiške, a aktivnosti za ishođenje građevinske dozvole idu sukladno vremenskom planu i zacrtanom hodogramu s prethodnih sastanaka. Izdavanjem građevinske dozvole, koju izdaje nadležno Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske, konačno se kreće u realizaciju projekta", rekao je Jusko.

Podsjetio je da je EU iz Fonda za zapadni Balkan donirala 6,8 miliona evra, a da je naporom bh. strane taj novac sačuvan da ne bude raspoređen u druge zemlje.

Rekao je da će Radna grupa za izgradnju mosta imati naredni sastanak sredinom mjeseca, a dodao je da je i na nedavnom sastanku s Violetom Bulc, evropskom komesarkom za saobraćaj, u Sarajevu bilo govora o tom mostu te da je i EU spremna da se s tim započne.

"Lično sam zamolio komesarku Bulc da u skladu sa svojim mogućnostima podrži projekat s posebnim akcentom na finansiranje gradnje pristupnog puta prema mostu. Komesarka je dala svoju jasnu podršku", rekao je Jusko.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije