Privreda

Trninić: Prioritet povezivanje Banjaluke i Beograda

Trninić: Prioritet povezivanje Banjaluke i Beograda
Foto: Arhivska fotografija | Trninić: Prioritet povezivanje Banjaluke i Beograda

BIJELJINA - Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić, koji će danas prisustvovati svečanom puštanju u saobraćaj dionice autoputa "Miloš Veliki" od Obrenovca do Ljiga, rekao je Srni da Srpska pokušava da prati Srbiju kada je riječ o investiranju u saobraćajnu infrastrukturu, a prioritet joj je povezivanje Banjaluke sa Beogradom.

On je istakao da Srbija mnogo investira u infrastrukturne projekte, a Republika Srpska "pokušava da ide istim putem".

"Danas imam zadovoljstvo da prisustvujem otvaranju dionice ovog auto-puta, koji je samo jedan segment mreže autoputeva koji se rade u Srbiji, zapravo dio Koridora 11 sa kojim ćemo i mi, nadam se vrlo brzo, biti povezani do Višegrada, a u sjevernom dijelu preko Rače", rekao je Trninić.

On je istakao da Republika Srpska ima velike planove, a prioritet je povezivanje Banjaluke sa Beogradom preko Doboja, Vukosavlja, preko Brčkog, Bijeljine i Rače.

"Pripreme su uveliko u toku. Mi na narednoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske treba da usvojimo plan parcelacije kako bismo vršili eksproprijaciju", rekao je Trninić.

On kaže da Srbija ima namjeru o svom trošku da gradi most u Rači, ali tu postoji problem na nivou BiH, jer nije potpisan međudržavni sporazum između BiH i Srbije o izgradnji mosta, iako su svi elementi sporazuma već usaglašeni i dogovoreni.

"S obzirom na to kako funkcionišu stvari na nivou BiH, još uvijek nije dobijeno `zeleno svjetlo` za potpisivanje sporazuma. Srbija je pokazala interes da pomogne u izgradnji i dijela autoputa od Rače do Bijeljine, a mi ćemo dalje graditi od Bijeljine prema Brčkom i Vukosavlju", rekao je Trninić.

On kaže da ima određenih problema i oko Koridora "5c" koji se već radi.

"Iako smo dobili sredstva od Evropske banke za obnovu i razvoj za fazu dva, taj kreditni sporazum još nije ratifikovan na nivou BiH, a to je obaveza. I tu možemo očekivati određene probleme", rekao je Trninić.

On ističe da je u planu i putni pravac od Istočnog Sarajeva, preko Sokoca, do Višegrada, koji bi trebao da veže sa Koridorom 11.

"Tu plansku dokumentaciju radimo, a trenutno se radi i generalni projekat brzog puta od Bijeljine preko Zvornika, Milića i spojiće se sa brzim putem koji sam pomenuo, tako da će to biti jedan uvezan dvostruki prsten i mreža auto-puteva i puteva Republike Srpske i Srbije", kaže Trninić.

Dionica autoputa od Obrenovca do Ljiga, koja će večeras biti otvorena, projektovana je za brzine od 130 kilometara na čas. Autoput je širok 28,4 metra i ima brzu, srednju i zaustavnu traku, 42 mosta i nadvožnjaka, te oko 200 kilometara odbojne ograde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije