Privreda

Trninić: Ulice i biroa spaseno 263 željezničara

Trninić: Ulice i biroa spaseno 263 željezničara
Foto: NN | Trninić: Ulice i biroa spaseno 263 željezničara

BANJALUKA - Usvajanjem izmjena Zakona o "Željeznicama RS" (ŽRS) do kraja godine trajno će biti riješen status 263 radnika ovog preduzeća, odnosno oni će biti penzionisani i neće završiti na ulici ili birou, kaže ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić.

Dodaje da će 7. decembra na bordu direktora Svjetske banke biti riječi i o restrukturiranju ovog preduzeća i odobravanju kredita od 51,30 miliona evra za izmirenje obaveza prema radnicima ŽRS.

"Proces restrukturiranja ŽRS biće završen do kraja 2021. godine. Očekujemo da od tada imamo samoodržive, konkurentne, modernizovane i efikasne "Željeznice". To je naš jedini cilj", naveo je Trninić

Trninić je pojasnio da je u sklopu organizacionog restrukturiranja ŽRS neophodno izvršiti organizaciju u smislu radne snage, jer je utvrđeno da ovo preduzeće ima višak zaposlenih.

"Zbog toga smo tražili model kako najbezbolnije riješiti to  pitanje. Analizirajući sve, došli smo do zaključka da je najbolje ići u izmjene Zakona o ŽRS, koji će omogućiti da radnici koji ispunjavaju uslove za penziju, odnosno imaju 40 godina staža i 57 godina i četiri mjeseca života idu u penziju. Na taj način u ovoj godini biće penzionisana 263 radnika", naveo je Trninić.

Rekao je da sređivanje stanja u ŽRS rade u saradnji sa Svjetskom bankom i to u dijelu koji se odnosi na organizaciono restrukturiranje. To podrazumijeva da je potreban novac za izmirenje dugovanja za poreze i doprinose i ostala potraživanja po osnovu primanja i tužbi radnika.

"Sa Svjetskom bankom usaglasili smo sve o tom pitanju i očekujemo da ova finansijska institucija na zasjedanju 7. decembra donese odluku o odobravanju kredita od 51,30 miliona evra. Taj novac biće utrošen za raščišćavanje obaveza prema zaposlenima u ŽRS", pojasnio je Trninić.

O tome kada se može očekivati da bude završen proces restrukturiranja ŽRS i da ovo preduzeće stane na noge Trninić kaže da su očekivanja da sve bude okončano do kraja 2021. godine.

"Sve ono što smo planirali do tada bi trebalo da bude realizovano. Nadam se da ćemo tada imati ŽRS restrukturirane i da od tog momenta ovo preduzeće moći biti samoodrživo, konkurentno, modernizovano i efikasno. To je naš jedini cilj", rekao je Trninić.

(Glas Srpske)

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije