Privreda

Pratite nas na Google news

Tržištu rada potrebni zanatlije, vozači, kuvari

Tržištu rada potrebni zanatlije, vozači, kuvari
Foto: Pixabay | Tržištu rada potrebni zanatlije, vozači, kuvari
Srna

BIJELJINA - Privrednicima na području Bijeljine najpotrebniji su majstori elektro i građevinske struke, zatim konobari, kuvari i vozači, istakli su predstavnici Privredne komore na današnjem sastanku u Gradskoj upravi, čiji je cilj bio usaglašavanje upisne politike u srednjim školama za narednu godinu.

Sastanku, koji se održava svake godine u Gradskoj upravi, prisustvovali su i predstavnici Zavoda za zapošljavanje, Aktiva direktora srednjih škola, Zanatskog udruženja "Privrednik", gradskih vlasti, kao i zamjenik ombudsmana za dječja prava Republike Srpske.

Gradonačelnik Mićo Mićić naveo je da gradske vlasti svake godine organizuje sastanak o upisnoj politici u srednjim školama, da bi sve relevantne institucije imale podatke o zanimanjima atraktivnim za buduće srednjoškolce.

"Cilj je da mladi po završetku srednje škole lako dođu do zaposlenja ili imaju dobru osnovu za nastavak školovanja. Zajednički zaključak je da tržištu nedostaje majstora i da mnogi ugostiteljski radnici i građevinari odlaze u druge zemlje. Ovakvi sastanci pomoći će nam da uspostavimo što bolje dualno obrazovanje i da nove radionice koje će biti izgrađene u Tehničkoj školi, prilagodimo potrebama privrede", rekao je Mićić novinarima.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Duško Đurić istakao je da po novom zakonu upisna politika mora biti donesena do kraja decembra, tako da direktori i profesori imaju vremena da provjere njen kvalitet.

"Naredne godine osnovnu školu će završiti 960 đaka i ponovo planiramo da upišemo 41 odjeljenje u srednjim školama. Prošle godine zanatski smjerovi su popunjeni brže nego četvorogodišnji, ali to ne znači da su oni u drugom planu. Koliko nam trebaju zanatlije, toliko nam trebaju i obrazovani mladi ljudi", naglasio je Đurić.

Direktor Područne privredne komore Bijeljina Slavica Marković dodala je da se Grad Bijeljina profiliše kao turistička destinacija i da lokalnim firmama često nedostaju konobari, kuvari, poslastičari, ali i vozači.

"Zajedno s lokalnom upravom i srednjim školama pokušavamo da odredimo prioritetna zanimanja. Stalno su potrebni i električari, mehatroničari i keramičarima", rekla je Markovićeva.

Najčitanije