Privreda

Turci ne odustaju od gradnje hotela u Budvi

Turci ne odustaju od gradnje hotela u Budvi
Foto: N.N. | Turci ne odustaju od gradnje hotela u Budvi

Turska kompanija Mia investments preradila je idejno rješenje budućeg hotelsko-apartmanskog kompleksa, ali ne odustaje da ispred Jadranskog sajma, na 20 metara od Slovenske plaže, gradi dvije kule - jednu od 15, a drugu za jedan sprat višu.

Novo idejno rješenje za projekt "Mia Budva", kako pišu Vijesti, praktično je identično onom prethodnom, na koji budvanski glavni arhitekta Ana Samardžić nije dala saglasnost, kao ni Ministarstvo održivog razvoja, jer dvije kule ne odražavaju duh Mediterana.

Kompanija, za koju investitori tvrde da je isključivo vlasništvo turskih biznismena, te da u njoj nema interesa crnogorskih političara iz vrha DPS-a, zatražila je ponovo saglasnost od glavnog arhitekta, koja je u međuvremenu ponovo Opštini, odnosno Sekretarijatu za zaštitu imovine priznala svojstvo stranke u postupku.

U idejnom rješenju u koje su "Vijesti" imale uvid, Mia investments namjerava graditi hotel sa pet zvjezdica "Mia Budva" koji će imati 11.000 kvadrata manje, nego što je to važećim Detaljnim urbanističkim planom "Budva centar" predviđeno.

Riječ je o parceli od 8.500 kvadrata, uknjiženoj na firmu "Safiro beach".

"Objekt je projektiran kao složena forma sa postamentom i dvije kule, na jugozapadu - kula A i sjeveroistoku – kula B. Projektovano je 358 smještajnih jedinica u vidu hotelskih soba, studio apartmana i apartmana sa ukupnim brojem gostiju 858. Objekt u podzemnim etažama ima neto 13.106.81 kvadrat, u nadzemnim 34.066.05 kvadrata, što ukupno iznosi 47.172.86 kvadrata. Kula A ima dvije garažne etaže, prizemlje i 16 katova, a kula B dvije garažne etaže, prizemlje i 15 katova. U dvije podzemne etaže smješten je garažni prostor, hotelske tehničke prostorije i servisne prostorije za potrebe hotela. U postamentu objekta (prizemlje i 1. sprat), smješteni su javni hotelski sadržaji, administracija, poslovni prostori i otvoreni bazen na krovu prizemlja sa platoom sa ležaljkama. U kulama (od 2. do 15. sprata) projektovane su smještajne jedinice – hotelske sobe i apartmani, ukupno 358 smještajnih jedinica", piše u idejnom rješenju.

Povezana vijest:

Nije mediteranski: Turci moraju mijenjati izgled hotela u Budvi

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije