Privreda

BiH atrakcija i za turiste iz Ujedinjenih Arapskih Emirata

BiH atrakcija i za turiste iz Ujedinjenih Arapskih Emirata
Foto: N.N. | BiH atrakcija i za turiste iz Ujedinjenih Arapskih Emirata

BANJALUKA, SARAJEVO - Južna Koreja, Ujedinjeni Arapski Emirati, Turska, Saudijska Arabija i Kina samo su neke od zemalja čiji su turisti dolazili u Bosnu i Hercegovinu ove godine, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

I pored raskošnih ljepota Dubaija, posjetioci iz Ujedinjenih Arapskih Emirata zabilježili su čak 98.403 noćenja u BiH od januara do septembra.

U istom periodu, evidentirano je 116.846 noćenja turista iz Turske, 73.145 iz Saudijske Arabije, 46.924 iz Kine, i 46.431 iz Južne Koreje.

Raste broj posjeta Sarajevu 

U Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo rekli su da se broj posjeta konstantno povećava, te da se Sarajevo pozicioniralo kao priznata i prepoznatljiva turistička destinacija.

"U proteklih devet mjeseci zabilježen je dolazak blizu 450.000 gostiju, a ostvareno je blizu 957.000 noćenja. Nadamo se i očekujemo ostvarenje prvog miliona noćenja do kraja ove godine", rekla je za "Nezavisne" Adisa Kažundžija, portparol Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Baščaršija, ulica Ferhadija, Vijećnica, Katedrala, Begova džamija i Stara pravoslavna crkva najpopularnije su destinacije za turiste u Sarajevu, a za ljubitelje prirode to su Vrelo Bosne, Velika Aleja i Vilsonovo šetalište.

Kvalitetan novogodišnji program privlači turiste u Banjaluku

Baš poput sarajevskih turističkih radnika, i njihove kolege u Banjaluci zadovoljno trljaju ruke.

"Banjaluka bilježi konstantan rast u broju turista prvenstveno zahvaljujući dobrom radu Turističke organizacije Banjaluke. Broj turista pogotovo raste u periodu oko Nove godine zbog kvalitetnog novogodišnjeg programa koji Banjaluka nudi", izjavio je za "Nezavisne" Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma Republike Srpske.

On smatra i da bi nove linije na banjalučkom aerodromu mogle doprinijeti povećanom broju turista.

Trebinje postalo značajna turistička destinacija

I ostali gradovi, poput Trebinja, takođe su postali značajne turističke destinacije, svjedoče tamošnji turistički radnici.

"Najveći broj dnevnih posjeta u Trebinju ostvaruju turisti iz Njemačke, Holandije i Rusije, a u noćenjima prednjače gosti iz Južne Koreje, Francuske, Grčke, Crne Gore i Srbije", rekli su za "Nezavisne" iz Turističke organizacije Trebinja.

Dodali su i da se Trebinje izgradilo kao turistička destinacija, a turiste u gradu na Trebišnjici najviše zanimaju manastiri Tvrdoš i Hercegovačka Gračanica, kao i Stari grad i sportsko-rekreativni kompleks "Grad Sunca".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije