Privreda

Turizam prevazilazi barijere - plodonosna saradnja četiri bh. planine

Turizam prevazilazi barijere - plodonosna saradnja četiri bh. planine
Foto: N.N. | Turizam prevazilazi barijere - plodonosna saradnja četiri bh. planine

BANJALUKA - Sporazum o saradnji četiri ski-centra u BiH - na Jahorini, Ravnoj planini, Bjelašnici i Vlašiću - pokazao se kao plodonosan korak te je dokazao da sportski turizam može da prevaziđe sve barijere.

Ovaj sporazum potpisan je 19. januara ove godine, a potpisali su ga ski-centri na Jahorini, Bjelašnici, Ravnoj planini i Vlašiću. On daje mogućnost građanima, ali i turistima da uz jedinstvenu ski-kartu skijaju na više od 100 kilometara staza u ovim ski-centrima.

U Olimpijskom centru "Jahorina" za "Nezavisne" su kazali da je zajednička karta "10 u sezoni" sigurno jedan veliki iskorak, primjer dobre saradnje između četiri ski-centra u BiH i put kojim treba ići i u budućnosti.

"Od samog potpisivanja sporazuma, 19. januara, samo na Jahorini je prodato više od 60 takvih karata. Kako je karte moguće kupiti i na Vlašiću, Bjelašnici i Ravnoj planini, sigurno se još više skijaša opredijelilo za kupovinu upravo ove ski-karte", kazali su u OC "Jahorina".

Istakli su da su veoma zadovoljni interesovanjem koje su građani, ali i turisti iskazali za kupovinu ove zajedničke karte.

"Kako je sporazum potpisan na polovini sezone, sigurni smo da će od sljedeće godine još više zaživjeti i proširiti se, a sve sa ciljem razvijanja naših planina", naveli su u OC "Jahorina".

Dodali su da je cijena karte "10 u sezoni", koja se može kupiti i koristiti u sva četiri ski-centra, 350 KM i da važi za bilo koji od 10 dana do kraja zimske sezone.

"Korisnik može skijati jedan dan na Bjelašnici, a već sljedeći na Vlašiću, Ravnoj planini ili Jahorini. Naš cilj je da turista koji sleti na aerodrom u Sarajevo kupovinom samo jedne karte može obići naše planine i uživati u prirodnim ljepotama koje Bosna i Hercegovina ima", naveli su u OC "Jahorina".

Istakli su da je njihov cilj da konkurenciju pretvore u partnere te da na taj način svi od saradnje imaju benefite, a turisti zadovoljstvo, što je, kako ističu, sigurno i krajnji cilj sva četiri ski-centra.

"Posebno je značajna za građane BiH iz razloga što sa jednom ski-kartom mogu da skijaju na 100 kilometara ski-staza, po ugledu na velike evropske i svjetske ski-centre", zaključili su u OC "Jahorina".

Da sport može da bude poveznica i da prevazilazi sve prepreke, potvrdila je za "Nezavisne" Amra Kaljić, rukovodilac marketinga Ski-centra "Bjelašnica".

Kaljićeva je istakla da ova saradnja zaista znači mnogo, jer ove četiri planine predstavljaju idealna odredišta za sve skijaše.

"Zaista smo srećni što je došlo do ove saradnje, smatramo da će ona biti sve bolja i u cilju nam je da saradnju proširimo", rekla je Kaljićeva.

Dodala je da sportski turizam treba da prevaziđe sve barijere te da je potrebno politiku ostaviti po strani.

"Mi moramo da živimo svi zajedno, svima nam je u interesu da ljudi putuju, da dolaze na naše planine i da se tu lijepo osjećaju", kazala je Kaljićeva.

Dodala je da je tokom sezone na Bjelašnici prodata jedna zajednička ski-karta te da je ovo pilot projekat i da su sigurni da će sljedeće godine saradnja biti još bolja.

Izradu ovog teksta podržala je Agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država USAID. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije