Privreda

Turizam treba što prije oporaviti

Turizam treba što prije oporaviti
Foto: N.N. | Turizam treba što prije oporaviti

TREBINJE - Više od stotinu stručnjaka i naučnika iz oblasti turizma i regiona i svijeta, sa više od 60 predstavljenih radova, u Trebinju se, na Međunarodnoj naučnoj konferenciji, u narednih pet dana bave turizmom u savremenom evropskom i evroazijskom prostoru, stanjem, problemima izazovima i perspektivama ove privredne grane.

Napominjući da Trebinje ima impresivan krajolik, bogatu istoriju i tradiciju, ali i gastro i etno ponudu, gradonačelnik Mirko Ćurić je na otvaranju konferencije istakao da upravo to ovaj grad čini rastućom turističkom zajednicom, ne samo u državi nego i u region, što podrazumijeva i traženje novih perspektiva i izazova . Naveo je da su Trebinje u 2019. godini posjetili turisti iz čak 94 zemlje svijeta, te da je prošle godine zabilježeno više od 100.000 noćenja, što, kako objašnjava, govori o dobroj turističkoj ponudi, ali će se ona i u narednom periodu još više razvijati. 

"Imajući u vidu ambijentalne vrijednosti Trebinja, uvjeren sam da će ova konferencija o turizmu biti od pomoći u realizaciji novih ciljeva koje smo definisali Strategijom razvoja Trebinja, a koji se prvenstveno odnose na razvoj ruralnog i aktivnog turizma, jer su ove dvije komponente, prema procjenama stručnjaka, trenutno najkonkurentnije", rekao je Ćurić objasnivši da su su naša sela u velikoj mjeri očuvana, što je komparativna prednost Trebinja, zajedno sa aktivnim turizmom sa druge strane. 

Otvaranju konferencije je prisustvovao i Igor Kalabuhov, ambasador Ruske Federacije u BiH koji je istakao da je prednost Trebinja u bavljenju turizmom upravo spoj svih pomenutih raznolikosti. 

"Putovanja inspirišu sve pa i nas diplomate da uspostavljamo kulturne, ekonomske i druge kontakte. Jedan od pozitivnih primjera takve saradnje je uspostavljen 2013. godine između Trebinja i Zujeva, a ruske delegacije su više puta obilazile turističke destinacije i vinarije grada. Postoje i dogovori o razmjeni turističkih grupa i pružanju povoljnih uslova tretmana za ruske preduzetnike", rekao je on, ističući nadu da će  konferencija dati poseban podsticaj razvoju turizma.

Ministar trgovine i turizma RS Suzana Gašić je istakla da je nemjerljiv doprinos akademske zajednice koja prisustvuje konferenciji u Trebinju za razvoj turizma, te da će na ovom skupu biti doneseni brojni zaključci i preporuke za rad i razvoj turizma.

"Radi se o jednoj oblasti koja zahtijeva ozbiljan pristup, jer je nekoliko godina koje su iza nas ostavilo traga na turizam, ali nadamo se da će i ova konferencija doprinijeti tome da se što prije oporavimo od svega onoga što smo prošli prethodnih godina i da idemo naprijed", navela je ona.

Narednih konferencijskih dana, naučnici će govoriti i o kulturnom nasljeđu u funkciji razvoja turizma i međunarodne saradnje, turizmu u savremenom prostorno-planerskom kontekstu, makroekonomskim aspektima turizma, ljudskim resursima i alternativnim oblicima turizma.

Organizatori Međunarode naučne konferencije "Turizam u savremenom evropskom i evroazijskom prostoru - stanje, problemi, izazovi i perspektive" su Visoka škola za turizam i hotelijerstvo Trebinje, Geografski fakultet Univerziteta u Beogradu i Centar Ruskog geografskog društva u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije