Privreda

Pratite nas na Google news

Turska se žali STO na američke carine

Turska se žali STO na američke carine
Foto: Ilustracija | Turska se žali STO na američke carine
N.N.

ANKARA - Turska se požalila Svjetskoj trgovinskoj organizacija (STO) zato što su joj SAD uvele carine na čelik i aluminijum, navodi se na zvaničnom sajtu organizacije.

"Turska je zatražila konsultacije u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji sa SAD o dodatnim uvoznim carinama koje je zvanični Vašington uveo na proizvode od čelika i aluminijuma. Zahtjev je predat članovima STO 20. avgusta", navodi se u dokumentu.

Odnosi između Vašingtona i Ankare su se pogoršali nakon hapšenja evangelističkog pastora Endrjua Bransona u Turskoj.

U vezi s tim, administracija američkog predsjednika Donalda Trampa uvela je sankcije za dva ministra turskog kabineta i upozorila na dodatne mjere, ukoliko se slučaj uskoro ne riješi. 

Kao rezultat krize između dvije zemlje, Turska lira je posljednjih mjeseci više puta imala istorijske padove u odnosu na evro i dolar.

Od početka godine ona je pala za 40 odsto u odnosu na ove dvije svjetske valute. Dok je početkom godine za dolar davano oko 3,75 lira, sinoć je prešao 7 lira. Kriza je eskalirala u petak, kada je predsjednik SAD Donald Tramp naložio da se udvostruče carine na aluminijum i čelik iz Turske — do 20, odnosno 50 odsto.  

(Sputnjik)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije