Privreda

Turski div u BiH kreće u investiciju od 120 miliona KM

Turski div u BiH kreće u investiciju od 120 miliona KM
Foto: Biznisinfo | Turski div u BiH kreće u investiciju od 120 miliona KM

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić ugostili su u četvrtak delegaciju kompanije Natron-Hayat Maglaj, koju je predvodio Ali Zeybek, član Nadzornog odbora ove kompanije i član uprave “Hayat Holding Group” iz Istanbula.

“Hayat Holding Group” je od 2005. godine u “Natron-Hayat” investirao 130 miliona evra, uključujući i zadnju investiciju od 15 miliona evra u modernizaciju proizvodnje papira.

Sada kreću u novu investiciju u modernizaciju tehnologije proizvodnje celuloze vrijednu 60 miliona evra.

Zeybek se zahvalio Vladi Zeničko-dobojskog kantona na kontinuiranoj podršci ovoj najvećoj turskoj investiciji u Bosni i Hercegovini, rekavši da sa aktuelnom vladom na čelu s premijerom Pivićem imaju najbolju saradnju do sada te da očekuju podršku novim investicijama koje učvršćuju lidersku poziciju “Natron-Hayata” na regionalnom tržištu.

Premijer Pivić je istakao da je Vlada posvećena razvoju privrede, pružanju podrške postojećim kompanijama i stvaranju uslova za privlačenje novih investicija, koristeći komparativne prednosti ovog kantona kao što su bogati prirodni resursi i dobra saobraćajna povezanost.

"Ovo je poruka “Natron-Hayatu”, ali i svim drugim investitorima koji žele realizovati svoje investicije u našem kantonu", rekao je premijer Pivić.

Ministar za privredu Samir Šibonjić rekao je da Vlada želi da napravi dodatne iskorake sa razvojnim projektima i podršci privredi, osigura potrebnu sirovinu za proizvodnju, ali i pomogne kompanijama da budu konkurentnije na zahtjevnim tržištima kao što je tržište EU.

Najavio je da će ovo ministarstvo među prvima u BiH pružiti pomoć i podršku izvoznim preduzećima da se prilagode i lakše dođu do certifikata u okviru mehanizma za ugljično prilagođavanje na granicama (CBAM), prenosi Biznisinfo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije